Sălăjenii care folosesc ca sursă de încălzire pentru iarnă lemnul sunt sfătuiţi să-şi facă aprovizionarea din timp. Recomandarea vine din partea Regiei Naționale a Pădurilor – ”Romsilva”. Conform sursei citate, la nivelul tuturor ocoalelor silvice de stat din cadrul ”Romsilva” există în acest moment un volum disponibil de lemn pentru foc de 272.961,98 metri cubi. În primele șase luni ale anului, ”Romsilva” a livrat direct populației un volum de 608.926,35 de metri cubi lemn pentru încălzirea locuinței, la un preț mediu de 178,6  de lei pe metru cub, fără taxa pe valoarea adăugată. Prețul lemnului pentru încălzirea locuinței, livrat direct populației, variază în funcție de specie, sortiment și condițiile de livrare, costurile de transport nefiind incluse în preț. Direcțiile silvice din subordinea ”Romsilva” au întreprins demersuri pentru a oferi și serviciile de transport la costuri corecte, prin mijloace auto proprii sau prin contracte de prestări servicii obținute transparent prin sistemul electronic de achiziții publice, pentru a aduce lemnele pentru foc la domiciliul solicitantului sau cât mai aproape de comunitățile locale, astfel încât populația să nu mai fie nevoită să apeleze la intermediari. Romsilva a înregistrat în ultimii trei ani o evoluție pozitivă a volumului de lemn pentru încălzirea locuințelor livrat populației, de la circa 840 de mii de metri cubi în anul 2016, la peste 1,7 milioane de metri cubi la finalul anului trecut.

”Se spune în popor că omul gospodar își face vara sanie și iarna car, și la fel putem spune și despre lemnele pentru încălzirea locuințelor. Recomand populației să înceapă, de pe acum, achiziția lemnelor necesare încălzirii locuințelor în sezonul rece și să contacteze ocoalele silvice din cadrul Romsilva, pentru ca fiecare om gospodar să-și facă stocurile necesare din timp. Toate volumele și prețurile sunt transparente, noi informăm permanent populația cu ajutorul autorităților locale, cărora le mulțumesc pentru colaborare”, susține directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu. Toate volumele și prețurile de vânzare a lemnului destinat încălzirii locuințelor sunt disponibile la sediile celor 313 ocoale silvice din cadrul ”Romsilva”, dar și centralizat pe pagina de internet a Romsilva, www.rosilva.ro, la secțiunea ”Lemn pentru foc – de vânzare”, datele la nivelul direcțiilor silvice fiind permanent actualizate. Regia Națională a Pădurilor – ”Romsilva” administrează 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice pentru mai mult de un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

În judeţul Sălaj, cetăţenii care vor să se aprovizioneze cu lemne de pentru iarnă se pot adresa la sediile Ocoalelor Silvice aflate în subordinea ’’Romsilva’’ din: Almaş, Cehu Silvaniei, Ileanda, Jibou, Măgura Şimleu Silvaniei şi centrul de Colectare Frute Pădure din municipiul Zalău – zona industrială, fosta fabrică cunoscută dub denumirea de ’’Integrata’’.

 

 

Articolul precedentDe 15 august la Bănişor: lansare de carte şi o nouă ediţie a Festivalului ”Dor de cântec și de joc”
Articolul următorSălaj: Noi măsuri pentru controlul pestei porcine africane