Comemorarea victimelor masacrului de la Ip, din noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, când 157 de localnici au fost ucişi de trupele horthyste, a avut loc astăzi, 14 septembrie 2018.

Sute de locuitori ai comunei Ip, alături de reprezentanţi ai bisericii, oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război şi reprezentanţi ai partidelor politice, au participat la manifestările organizate la cimitir şi la monumentul din centrul comunei.

„Nu trebuie să uităm tragediile de acum aproape opt decenii, de la Ip, dar şi din alte localităţi însă, fără a le diminua importanţa, putem afirma cu certitudine că ceea s-a întâmplat în acele zile nu caracterizează nici relaţii dintre români şi maghiari, ca naţii, şi cu atât mai puţin pe cele dintre românii şi maghiarii ce trăiesc împreună pe aceste meleaguri. (…) În acest context, mesajul meu nu poate fi decât un îndemn la unitate, pentru că trebuie să fim în primul rând sălăjeni şi nu în ultimul rând oameni. Doar împreună, cu toleranţă şi respect reciproc putem trece cu bine peste toate greutăţile, indiferent de naţionalitatea, religia sau apartenenţa politică.”, a precizat, la evenimentul de comemorare a martirilor de la Ip, subprefectul Sălajului, Vegh Alexandru.

sursa foto Prefectura Salaj

Articolul precedentAtenție, zălăuani! Sâmbătă, 15 septembrie, se modifică traseele autobuzelor
Articolul următorExpoziție despre monumentele Sălajului, la Galeria ”Ioan Sima”