Numărul persoanelor care s-au adresat,în anul 2018, Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj în legatură cu consumul de droguri a fost de 75, din care 40 consumatori și 35 membrii de familie.

Numărul de cazuri înregistrate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Zalău a fost, anul trecut, de 30, înregistrând o scădere, pentru al doilea an consecutiv (38 de cazuri în 2017 și 48 cazuri în 2016), după ce înregistrase un trend continuu ascendent în aniii anteriori, potrivit datelor prezentate de coordonatorului Centrului, Valer Merce, în cadrul ședinței lunară a Colegiului Prefectural, ce a avut loc azi, 22 februarie.

Potrivit lui Valer Merce, obiectivele generale ale CPECA Sălaj vizează reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri și coordonarea în domeniul drogurilor. „În ceea ce privește prevenirea în școli, în 2018 au fost derulate mai multe proiecte, ce au avut un total de 8.452 beneficiari din rândul elevilor, alături de 150 cadre didactice și 4.446 părinți, ca beneficiari indirecți”, a precizat sursa citată.

Totodată, datele referitoare la numărul de cazuri ajunse în instituţiile care acordă asistenţă, a infracţionalităţii în legătură cu consumul, cât şi a celor rezultate din activităţile realizate de către centru duc la concluzia că fenomenul consumului de droguri, în cea mai mare parte NSP (noi substanțe psihoactive) şi canabis, prezintă o tendință de stabilizare sau chiar de scădere, în cazul unor indicatori (urgențe datorate consumului) față de dinamica ascendentă din anii anteriori.

Potrivit coordonatorului CPECA Sălaj, un element îngrijorător constatat din cazuri ajunse la UPU, dar și prin activităţile practice derulate de specialiştii Centrului este scăderea vârstei de debut în consum.

Articolul precedentReținut pentru tentativă de omor
Articolul următorCâți experți electorali are Sălajul