Sălăjul se află pe al treilea loc în clasamentul mortalității infantile în România, cu cea mai mare rată de decese la mia de bebeluși născuți vii, arată un raport al Organizației Salvați Copiii, realizat pe baza datelor Institutului Național de Statistică.

Pe primele locuri se află Tulcea și Botoșani. Rata mortalității infantile a scăzut însă în România, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru anul 2018.

Deși rata mortalității infantile este în dinamică descendentă în ceea ce privește media pe țară, odată cu dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală, harta României arată că sunt în continuare județe în care situația s-a cronicizat sau chiar agravat.
Datele provizorii procesate de Institutul Național de Statistică pentru anul 2018 arată că cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele: Tulcea – 15,5 la mie; Botoșani – 12,9 la mie; Sălaj – 11,5 la mie; Caraș-Severin – 10 la mie.

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele: Dâmbovița – 2,9 la mie; municipiul București – 3,6 la mie; Ilfov – 4,1 la mie Giurgiu, Arad, Timiș – 4,5 la mie.Potrivit datelor INS s-a menținut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalității în rândul copiilor sub un an este de 5,3 în urban în 2018, față de 7,4 la mia de copii născuți vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 în 2018, față de 12,9 cât era în 2012.

Articolul precedentAutoarele furtului din Crișeni rămân după gratii
Articolul următorDedeman face angajări masive la Zalău