Sălajul se numără printre județele cu putere de cumpărare sub media națională, potrivit unui studiu realizat, pentru anul 2018, de GfK România. 

Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de șomaj și alocatii pentru copii, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Populația își folosește puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentație, întreținere, servicii, vacanțe, asigurări, pensii private și achiziții din retail.

“Județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu reprezintă polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare. Urmează în clasament Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele. Grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș”, se precizează în sursa citată.

Potrivit studiului menționat, la nivel național, cifrele pentru 2018 sunt mai bune decât cele înregistrate în anii anteriori. Astfel, la nivelul întregii țări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a ajuns la puțin peste 5.000 de euro. “La nivelul întregii țări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18 la sută în 2018, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016”, se precizează realizat de GfK.

Cluj, Timiș și Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt polii tradiționali de dezvoltare ai țării unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20 la sută peste media pe țară. Se estimează însă că Sibiu, Brașov, Arad, Constanța si Alba Iulia sunt orașele care în curând vor cunoaște o dezvoltare mai mare decât Bucureștiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar și centre universitare care să formeze piața forței de muncă.

Sursă foto stiripesurse.ro