Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 84 de localități din 16 de județe, cu un număr de 397 de focare, din care 10 în exploatații comerciale. Pe lista acestor județe se află și Sălajul, cu două focare în gospodăriile populației și 48 de cazuri la mistreţi, potrivit ultimelor date făcute publice de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, în alte cinci județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.595 porci afectați de boală și există 1.329 cazuri la mistreți. În total au fost stinse 853 de focare.

Până săptmâna trecută au fost despăgubiți 8.643 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.802.710 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Articolul precedentAparatură medicală în valoare de peste 11 milioane de lei pentru Spitalul Județean
Articolul următorUrna mobilă, doar cu cerere scrisă. Solicitările se depun sâmbătă, 25 mai, între orele 18 şi 20