Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a cerut, luni, prefecţilor o situaţie cu toate unităţile de învăţământ care nu deţin avize de la Direcţiile de sănătate publică şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Până vineri, doresc o situaţie cu fiecare UAT în parte, cu fiecare subunitate de învăţământ care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, cu măsuri care se pot lua, pentru a putea să avizăm din punct de vedere al sănătăţii publice aceste unităţi de învăţământ. Acolo unde nu avem apă potabilă, vreau să ştiu, pe lângă situaţia pe care am cerut-o cu toaletele, îmi trimiteţi situaţia cu fiecare unitate de învăţământ care nu are apă potabilă în momentul de faţă şi, totodată, până miercuri, un plan de măsuri să vedem cum putem să asigurăm apă potabilă pentru unităţile de învăţământ unde nu există”, a declarat Fifor, la o videoconferinţă organizată la sediul MAI, potrivit Agerpres.

Prefecţii din mai multe judeţe au semnalat că sute de şcoli nu au avize DSP din cauza lipsei apei potabile şi a toaletelor.

În Sălaj, bani pentru două școli și o grădiniță 

Situația școlilor fără apă potabilă și cu toaletele în curte din fiecare județ în parte se cunoștea încă din luna februarie. Într-un răspuns la o interpelare din Parlament, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, răspunde că sunt 1.489 de școli cu toalete în curte, fără apă caldă și fără canalizare, iar pentru toate acestea Ministerul Educației a alocat 65 de milioane de lei pentru 2019.
Tot în februarie, fostul ministru declara că va trimite banii autorităților locale, iar banii să aibă destinație clară care să nu poată fi schimbată.

Reamintim că doar trei unități de învățămât din județul Sălaj au primit bani de la Guvern pentru a rezolva problema toaletelor din curte. 

Executivul a aprobat, la sfârșitul lunii mai 2019, repartizarea sumei de 64, 9 milioane de lei pentru 858 de școli care au toaleta în curte, fără apă și canalizare, cu câteva sute de școli mai puține față de promisiunea făcută de ministrul Educației, Ecaterina Andornescu. „S-a aprobat repartizarea sumei de 64.900 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, pentru finanțarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat”, se precizează în HG nr.363/2019, adoptată la sfârșitul lunii mai.

Sălajului i-a fost alocată suma de 229.000 de lei pentru trei unități de învățământ. Este vorba de Grădinița cu Program Normal nr. 2, sat Mal, comuna Sâg, căreia i-au fost repartizați 89.000 lei, Școala Primară, sat Sântă Mărie, comuna Sânmihaiu Almașului – 70.000 lei și Școala Primară, sat Noțig, comuna Sălățig – 70.000 lei.

Articolul precedentCadavrul unui bărbat, aflat în stare avansată de descompunere, descoperit într-un apartament din Zalău
Articolul următorUn liceu din Sălaj va primi finanțare de la Ministerul Agriculturii