Grădina Botanică din Jibou va găzdui cea de a VII-a ediţie a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ”Arta În Grădină”. Evenimentul, cu desfăşurare anuală, este organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou şi va avea loc în perioada 8 – 18 octombrie 2018, într-un cadru natural deosebit fiind susținut de Primăria orașului Jibou, prin asociația ”Prietenii Grădinii Botanice” și de revista online ”Modernism.ro” din București. Potrivit organizatorilor, la această ediție vor participa următorii artiști: Horea Paștina -București, Mihai Sârbulescu -București, Cristian Dițoiu -București, Marian Dobre – Cluj-Napoca, Alexandru Antonescu – Alba Iulia, Radu Șerban – Cluj-Napoca, Crinela Antonescu – Alba Iulia și George Mircea – București. Din Italia va participa pictorul Valeriu Paladi. Tema acestei ediţii este ”Izvorul” înțeles ca gură a apei vii sau a apei neprihănite. ”Sacralizarea izvoarelor este universală. Prin izvoare se produce prima manifestare, pe planul realităților omenești, a materiei cosmice fundamentale fără de care n-ar fi posibilă sămânța cerului și sângele divin. Izvorul este și un simbol al maternității. Izvoarele, oricare ar fi ele, sunt ocrotite prin tabuuri: apa izvoarelor este apă sfințită, pentru unele culturi e zeul însuși care tămăduiește răni și reînsuflețește. În orfism se descriu izvoare și se afirmă că apa lor proaspătă îi duce pe cei care o beau în regatul eroilor. De fapt, izvorul simbolizează orice origine: a puterii, a harului, a fericirii. Cunoașterea contemplativă, memoria, inițierea, asigură trezirea nemuritoare și găsirea căii. Din perspectiva lui C.G. Jung izvorul arhetipal este considerat ca o imagine a sufletului, ca origine a vieții interioare dar și a energiilor spirituale. Izvorul e, cum spuneam, substanța însăși a neprihănirii. Tema doreşte să pună în valoare realul ca prezență poetică și, de ce nu, aspectul iniţiatic al unei plimbări în Grădina Botanică din Jibou, dar şi scenografia spectacolului vegetal pe care îl oferă toamna și lumina ei . Pas cu pas, zi după zi, cei ce vor trece pragul Grădinii îi vor putea însoţi pe artiştii invitaţi în acest an în aventura lor de a redescoperi, reînvia, și interpreta acest loc geometric definit deopotrivă de aerul romantic al castelului Vesselényi şi de cel futurist al cupolelor geodezice. Pe scurt, ediţia acestui an doreşte să ne amintească faptul că izvorul este o fericită metaforă pentru viață sau pentru curățire”, se arată într-o informare a organizatorilor.
În cadrul activităților culturale conexe, Simpozionul va beneficia de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică și literatură, susținute de poetul Adrian Popescu director al revistei Steaua din Cluj-Napoca, de cercetătorul Delia Voicu de la Institutul Diplomatic Român, de prof. Oliv Mircea, istoric și critic de artă și de maestrul artei culinare Mircea Groza. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca va coordona un atelier de pictură la care vor participa copii de la Centrul de Plasament din Jibou.

În data de 17 octombrie 2018, în cadrul Muza Fest, începând cu ora 17, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj se vor vernisa: expoziția care va cuprinde lucrările realizate în perioada Simpozionului și expoziția maestrului Horea Paștina.
Lucrările realizate de către artiști în această ediție vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou. Curatorul ediției a VII-a a Simpozionului este Oliv Mircea, iar coordonatorul -Radu Șerban.

Articolul precedentLa Zalău: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți
Articolul următorPersoanele cu minimum opt şi zece clase sunt cele mai căutate de angajatorii sălăjenii