Primăria Zalău modernizează sistemul de management al traficului în municipiu. Investiția se apropie de un milion de euro.

 

Administrația locală zălăuană și-a propus achiziţia de echipamente și sisteme ITS pentru modernizarea sistemului de management al traficului în municipiu, astfel încât acesta să fie adaptat noilor cerinţe apărute odată cu modernizarea transportului public şi pentru a răspunde evoluţiei tehnologiei.

„În acest context, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat în12 octombrie 2022 runda a doua a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru componenta 10, Fondul Local, investiția /.i.2 Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde -ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local), aferente mobilităţii urbane durabile. Depunerea proiectelor va începe în 14 octombrie 2022, iar termenul final de depunere pentru această sesiune este 27 octombrie 2022, conform Ordinului Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 2.615/05.10.2022 pentru modificarea şi completarea Ghidului Specific – Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în cadrul apelurilor de proiecte PNRR/2022/C10, Componenta 10-Fondul local.

Apelul este unul competitiv, cu alocări de fonduri la nivel naţional. Conform ordinului mai sus menţionat bugetul disponibil este 74.720.000 euro, din care: ITS: 70.520.000 euro şi alte infrastructuri TIC: 4.200.000 euro.

UAT Municipiul Zalău este eligibil pentru investiţii în sisteme ITS (Intelligent Transport Systems/Sisteme de Transport Inteligente), fiind eligibile achiziţia şi punerea în funcţiune a echipamentelor și infrastructurii (hard și soft), precum si:

-Lucrările de construcţii pentru montarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor. -Activităţi de proiectare şi asistenţă tehnică – cheltuieli pentru documentaţii suport şi obţinere avize, acorduri, autorizaţii”, transmit reprezentanții municipalității zălăuane îmntr-un comunicat.

Valoarea eligibilă estimată a investiţiei este 956.000,00 euro, fără TVA, adică 4.706.101,20 lei fără TVA. Rata de finanţare este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, cu precizarea că valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile se va suporta de la bugetul de stat. Valoarea maximă eligibilă a unei cereri de finanţare este de 1.075.000,00 euro fără TVA.

Prin proiectul propus se vor achiziţiona, instala şi pune în funcţiune echipamente şi infrastructuri (hard şi soft) pentru managementul traficului cu control adaptiv, prin înlocuirea sistemelor existente uzate fizic şi moral (în dispecerat şi intersecţii) şi extinderea sistemului conform nevoilor de circulaţie existente.

„Acestea se vor integra cu cele propuse a fi achiziţionate prin PNRR apel 1 (monitorizarea video a traficului şi prioritizarea transportului public) şi cele propuse în cadrul altor proiecte din cadrul prezentului apel.

Sunt cuprinse şi lucrări de construcţii pentru montarea şi punerea în funcţiune, precum şi lucrări de proiectare şi asistenţă.

Costul maxim eligibil al investiţiei este de 956.000 euro, la care se adaugă TVA, care va fi asigurat de la bugetul de stat”, se mai arată în documentul citat.

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentOprit de polițiști, le-a prezentat un permis fals! Acum are dosar penal
Articolul următorEuroparlamentarul Rareş Bogdan: Alaltăieri noapte, la nivel european s-a întâmplat o chestiune de care nu se ştie