Patru bărbaţi care conduceau în stare de ebrietate au fost opriţi, la acest sfârșit de săptămână, de poliţişti, înainte de a fi implicaţi în evenimente rutiere.

Primul șofer, un bărbat din Șimleu Silvaniei, a fost depistat de poliţiştii din cadrul Formațiunii de Ordine Publică Șimleu Silvaniei, vineri, 19 aprilie 2019, la ora 22.53, în timp ce conducea autoturismul prin localitate. Testarea cu alcooltestul a evidențiat o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Poliției Sălaj.

A doua faptă de acest gen a fost constatată sâmbătă, 20 aprilie 2019, la ora 7.05, de către polițiștii din cadrul Serviciului Rutier. Un bărbat de 49 de ani, din comuna Crasna, conducea autoturismul pe strada 22 decembrie 1989, din municipiul Zalău, cu o alcoolemie de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pensionar în stare de ebrietate, prins la volan

În aceeași zi, la ora 11.13, un bărbat de 70 de ani conducea autoturismul prin localitatea Măeriște. Și de această dată alcooltestul a evidențiat o valoare pozitivă, respectiv 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În toate cazurile, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Şirul infracţiunilor la regimul circulaţiei rutiere a continuat şi duminică, 21 aprilie 2019. Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au depistat, la data menţionată, ora 9.43, un bărbat de 47 de ani, din comuna Cuzăplac, care conducea autoturismul pe  Drumul Comunal 60, prin localitatea Gălăşeni.

La testarea cu alcooltestul a rezultat o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Verificările efectuate de poliţişti au stabilit că acesta nu posedă nici permis de conducere. A fost întocmit dosare penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. „Pentru neatenţia la volan, poţi plăti cu viaţa ta, sau a altora”, atrag atentia reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Articolul precedentAu băut peste măsură şi apoi şi-au dat cu sticla în cap
Articolul următorÎn centrul Zalăului: concert de promenadă în a doua zi de Paşte