Consultarea locală privind strategia minieră a României pentru perioada 2017-2035 a avut loc azi, 8 noiembrie, în localitatea sălăjeană Sărmăşag. Printre cei care au luat parte la dezbateri s-a numărat şi subprefectul judeţului Sălaj, Vegh Alexandru, potrivit unei informări a instituţiei.

Tema principală a întâlnirii a fost implicarea locală în procesul de pregătire şi adoptare a deciziilor cu privire la realizarea unei economii moderne, în contextul european actual, pentru care în strategia minieră se propune ca viziune „România 2035 – ţară cu minerit durabil, transparent şi curat – factor de progres economic, pentru bunăstarea cetăţenilor”.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii ministrului Economiei, statul român nu va redeschide exploatările miniere, dar va acorda facilităţi investitorilor interesaţi de domeniul exploatării resurselor minerale, co-interesând totodată autorităţile locale şi judeţene prin acordarea unui procent din redevenţa încasată (10 la sută administraţia locală şi 5% pentru administraţia judeţeană).

Propunerea de strategie minieră se află în prezent în etapa de evaluare de mediu sub coordonarea Ministerului Mediului, cu sprijinul specialiştilor autorizaţi contractaţi. Unele din măsurile propuse în planul de implementare sunt în curs de finalizare, respectiv revizuirea Legii Minelor, care abordează printre cele mai importante aspecte problematica redeschiderii minelor şi simplificarea procedurilor de acordare a licenţelor de explorare.

sursa foto Prefectura Sălaj

Articolul precedentIPJ Sălaj a primit opt autospeciale noi. Unde vor fi repartizate
Articolul următorForţe proaspete la ISU Sălaj. Un tânăr absolvent, numit în funcţia de maistru militar