O suspiciune de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici a fost semnalată luni, 29 iulie, într-o exploataţie din localitatea Uileacul Şimleului, în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, proba fiind trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru confirmarea bolii.

Anunțul a fost făcut, în urmă cu puțin timp de reprezentanții Prefecturii Sălaj. Potrivit acestora,  în  exploataţia în care a fost identificat noul focar s-au luat, în cursul zilei de azi, o serie de măsuri, precum:
– plasarea exploataţiei sub supraveghere;
– inventarierea animalelor existente în exploataţie , examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge;
– întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie;
– sacrificarea animalelor din exploataţie (două exemplare);
– dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţia unde există suspiciunea de PPA.

În cazul confirmării bolii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj se va întruni de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) din acest focar.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, au mai adăugat reprezentanții Instituției Prefectului Sălaj.

Articolul precedentIncendiu pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu. Un panou electric, cuprins de flăcări
Articolul următorZiua Imnului Național, sărbătorită în Zalău