Polițiștii sălăjeni acordă o atenție deosebită adolescenților, întrucât modificările care apar în comportamentul lor îi pot face vulnerabili în fața celor care comit fapte antisociale sau îi pot determina să comită delincvențe.

Adolescenţa este vârsta experienţelor hotărâtoare, trăite de tineri pentru prima oară în viaţă. În această perioadă, tânărul dezvoltă interese şi abilităţi deosebite, fără însă a avea tenacitatea şi capacitatea de a finaliza inițiativele.

Tinerii sunt sensibili, se pot simţi lezaţi când se manifestă atitudini ostile faţă de ei şi sunt dispuşi să participe la orice acţiune care le-ar permite să-şi etaleze calitățile.

Așadar, pentru a fi feriți de probleme, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Salaj le recomandă tinerilor: – fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii – evitaţi compania persoanelor violente, delincvente şi conflictuale; – analizaţi riscurile la care vă expuneţi, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu vă vor întotdeauna binele; – învăţaţi să spuneţi „nu” atunci când consideraţi că este cazul – trebuie să aveţi tăria să vă susţineţi părerile, – respingeţi propunerile de a participa la anumite „distracţii”: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice; – nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă – apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti, – iar pe rețelele de socializare, împrieteniți-vă doar cu persoane pe care le cunoașteți, iar dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apropiaților.

Articolul precedentSute de copii din Sălaj vor primi „prima carte”
Articolul următorVictimele ”Colectiv”, comemorate la Zalău. În centrul oraşului – 65 de ”cruci de lumină”