Încă trei porci, tot într-o exploatație din localitatea sălăjeană Doh, au fost diagnosticați pozitiv la PPA (pesta porcină africană) zilele trecute. 

În cazul focarului de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic, confirmat în luna februarie 2019, într-o exploatație din localitatea Doh, comuna Măeriște, începând cu data de 2 aprilie s-au demarat acțiunile de examinare clinică și de laborator a tuturor porcilor prezenți în exploatațiile aflate în zona de protecție și cea de supraveghere, în cadrul procedurii privind ridicarea restricțiilor sanitare veterinare în zonă și stingerea acestui focar.

„În urma examenelor de laborator, în data de 8 aprilie au fost diagnosticați pozitiv la PPA trei porci, tot într-o exploatație din localitatea Doh. În aceste condiții, focarul din 16 februarie nu se poate închide, fiind menținute în continuare în vigoare zonele de restricții și măsurile dispuse prin Planul de măsuri adoptat prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 3/ 2019”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

În exploatația în care a fost identificat noul focar, s-au luat o serie de măsuri, precum:
– plasarea exploatației sub supraveghere;
– inventarierea animalelor existente în exploatație , examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge;
– întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție;
– sacrificarea animalelor din exploatație;
– ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci;
– dezinfecția în totalitate a exploatației.

Focarul din localitatea Bobota a fost închis luna trecută

Reamintim faptul că în data de 25 martie prefectul județului Sălaj, Florin Florian, a emis ordinul pentru închiderea focarul de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic, diagnosticat în data de 30 ianuarie, în exploatația din localitatea Bobota, ca urmare a actul sanitar – veterinar de stingere oficială a focarului de boală, emis de către DSVSA Sălaj.

Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploatațiile non-profesionale în care se cresc porcine domestice, trebuie să se respecte următoarele cerințe minime de biosecuritate:
– porcinele domestice din exploatațiile nonprofesionale trebuie deținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice;
– animalele sa nu fie hrănite cu resturi alimentare/lături ce conțin resturi de la carnea de porc gătită în familie;
– sa nu existe contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți;
– creşterea porcinelor domestice în spații neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă;
– scroafele/ vierii sa nu fie scoase/ scoşi din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
– în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial, este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricții.

La controalele în trafic efectuate de către DSVSA și IPJ, porci care se transportă fără fără documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificați se ucid pe loc.

Deținătorii de porcine domestice din exploatațiile nonprofesionale au obligația să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit potrivit legii modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploatațiile limitrofe, numărul animalelor moarte.

Articolul precedentTaximetriştii sălăjeni se pregătesc de un nou protest împotriva pirateriei
Articolul următorPoliţiştii sălăjeni au participat la Ziua Curăţeniei