Un grup de credincioşi de la parohiile Bocşa şi Bobota au parcurs, pe jos, drumul de la mormântul lui Simion Bărnuțiu – la mormântul simbol al lui Iuliu Maniu din Bădăcin. După cum a explicat preotul greco-catolic de la parohia Bădăcin, Cristian Borz, este al doilea an în care credincioşii organizează un astfel de eveniment în memoria istoricului Simion Bărnuţiu şi a Sfinxului de la Bădăcin- Iuliu Maniu. Anul trecut, tot la începutul lunii iulie, un grup de credincioși, din parohia greco-catolică Bocșa, au ”refăcut” , pe jos, drumul pe care Simion Bărnuțiu – marele om politic sălăjean, îl parcurgea atunci când mergea la Bădăcin, pentru a-și vizita sora.

”Sora lui Simion Bărnuţiu a fost căsătorită cu Teodor Man, bunicul lui Iuliu Maniu. Teodor Maniu a fost un ţăran nobil din Bădăcin şi fruntaş al comunei. Era un om zdravăn şi chipeş. Într-o scrisoare către unchiul său Simion Bărnţiu, din 10 martie 1861, Ioan Maniu făcându-şi autoportretul spune că are trupul înalt <<numai că sunt subţire şi nu gras ca tatăl meu>>. S-a căsătorit cu Ileana, sora lui Simion Bărnuţiu, cu care a avut trei copii: Ioan, Sofia şi Ştefan. Teodor Maniu a murit în floarea vârstei din cauza unei pneumonii pe care a contactat-o în timp ce lucra la construcţia propriei case. Ioan sau ”Ionaş’”, cum i se spunea în familie, a avut doar doi ani la moartea tatălui său. Teodor Maniu, pe patul de moarte, a lăsat ca Ionaş să fie dat la şcoală mai departe. Sofia a fost o femeie de mare vază în Bădăcin. Ileana a fost o femeie vrednică, deşteaptă, care a rămas văduvă de tânără şi a chivernisit casa şi averea şi a crescut cu grijă copiii, urmând cele lăsate cu limbă de moarte de soţul ei – Teodor’’, a precizat preotul Borz.

Potrivit acestuia, în scrisoarea pe care o adresează Ioan Maniu unchiului său, Simion Bărnuţiu, în 30 octombrie -1855, scria: ”Sămănați prea bine laolaltă în toate celea, numai că Mama, era mai seacă și mai pălită la față ca Dumneavoastră”. Într-o altă scrisoare, Ionaș îi mai spunea unchiului: ”Eu altă creștere până în anul vieții mele 16, n-am avut decât care mi-a insuflat-o mama cu dulcile ei cuvinte. Alt exemplu de virtute n-am avut decât purtarea ei cea blândă, inima ei cea nobilă, de care tot omul se miră”.

La evenimentul de anul acesta, organizat tot în luna iulie, ”ne-am rugat, am cântat și am vorbit despre doi preoți martiri, Teofil Bălibanu și Ilie Borz, morți în temnița de la Aiud și înmormântați în <<Râpa Robilor>>din apropierea închisorii”, a precizat preotul Cristian Borz.

Sursa foto: Facebook Cristian Borz

Articolul precedentSălăjenii, în topul cumpărătorilor de proprietăți în Cluj
Articolul următorBacalaureat 2019: Astăzi se afișează primele rezultate