”Fenomenului cerșetoriei” din municipiul Zalău a fost astăzi subiectul principal al ședinței de ordine și liniște publică. Şedinţa s-a desfăşurat la Primăria Zalău, în prezenţa reprezentanţilor instituţiei precizate, ai Poliției municipiului Zalău, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Sălaj, ai Poliției Locale Zalău, ai cultelor religioase din municipiu, dar şi reprezentanţi amarilor magazine din oraș. Astfel, întâlnirea s-a concretizat prin realizarea unui parteneriat public – privat pentru combaterea fenomenului cerșetoriei în municipiul Zalău, așa cum s-a stabilit în cadrul ședinței de ordine și liniște publică din data de 5 aprilie 2019. Având în vedere perioada apropiată sărbătoririi Paștelui, fenomenul cerșetoriei este în creștere și se concentrează, în special, în perimetrul marilor magazine, a bisericilor și pe principalele artere de circulație din oraș. Persoanele care apelează la mila publică, încurajați de primirea foloaselor necuvenite de la cetățeni (bani sau bunuri), au dezvoltat, de-a lungul timpului, o atitudine insistentă, chiar agresivă, de apelare la mila publică.
”Pentru a diminua acest fenomen, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre organizarea unor acțiuni comune, în care instituțiile abilitate vor supraveghea și acționa în spațiul public, iar bisericile și magazinele se pot implica prin acțiuni de prevenție și informare a cetățenilor asupra consecințelor menținerii acestei atitudini față de cerșetori și îndemnând cetățenii să își manifeste compasiunea în alte moduri, mai benefice. Ajutarea aproapelui trebuie să rămână, în continuare, o acțiune prezentă în rândul zălăuanilor (și nu numai), dar trebuie să fie făcută în mod selectiv, să fie îndreptată către persoanele care au, într-adevăr, nevoie de ajutorul semenilor”, se arată într-o informare a municipalităţii.
La nivelul municipiului Zalău, s-a constatat că, în rândul persoanelor care cerșesc, 90 la sută sunt persoane apte de muncă, capabile să se întrețină prin forțe proprii. ”Succesul” pe care îl au prin apelarea la mila publică îi determină să nu își caute un loc de muncă, ci să fie, zilnic, prezenți în magazine sau în afara lor, în ușa bisericilor, insistând, agasând sau chiar agresând trecătorii. O parte din ei au depășit și această linie, săvârșind acte de furt și tâlhărie.
În opinia autorităților, o acțiune comună, concertată, a instituțiilor abilitate și a societății civile, făcută în mod constant și țintit, cu siguranță va genera rezultate semnificative și va duce la descurajarea cerșetoriei, astfel încât fenomenul să se stingă de la sine.

Sursa foto: www.zi-de-zi.ro

Articolul precedentUn nou volum, la Editura ”Caiete Silvane”: ”Pereți” – Alice Valeria Micu
Articolul următorTânăr din Jibou, cercetat de polițiștii bistrițeni