Municipiul Zalău este de câțiva ani într-un proces amplu de dezvoltare. L

S-au modernizat străzi, s-au reabilitat blocuri de locuințe și unități de învățământ, s-a modernizat flota transportului public în comun prin achiziția de autobuze electrice, precum și multe alte investiții mai mult sau mai puțin vizibile, dar care în final au rolul de a crește calitatea vieții cetățenilor.

Cu toate acestea, dezvoltarea municipiului Zalău merge mai departe și în acest an. Pe lista de investiții a administrației conduse de Ionel Ciunt se află proiecte mari prin care Zalăul va avea o altă față. Unul dintre aceste proiecte este și Pietonizarea străzii Unirii.

În acest sens, Municipiul Zalău în baza HCL nr.262/10 august 2020 a aprobat participarea la proiectul „Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023 Etapa II” şi a bugetului aferent în cadrul programului POR 2014-2020.

În cadrul proiectului sunt cuprinse două obiective de investiţii: – Modernizare DJ191C: Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului şi Cetăţi – Pietonizare strada Unirii.

Potrivit aprobării a fost depusă Cererea de finanţare pentru care s-a semnat contractul de finanţare din fonduri nerambursabile în luna februarie 2021.

Pentru obiectivul de investiţii „Pietonizare strada Unirii” a fost depusă pentru evaluare, documentaţia aprobată iniţial prin HCL 81/27.02.2020, în vederea avizării şi demarării procedurilor de achiziţie a lucrărilor.

Prin acest proiect de investiții se va moderniza zona cuprinsă între Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Casa de Cultură a Sindicatelor (Piaţa 1 Decembrie 1918), continuându-se pe str. Unirii spre Primăria Municipiului Zalău şi Clădirea Transilvaniei (Piaţa luliu Maniu); modernizarea Pieței 1 Decembrie 1918; modernizare Pieței luliu Maniu; realizarea unei legături pietonale între str.Unirii şi B-dul Mihai Viteazul, din dreptul clădirii ASIROM, pe lângă accesul de serviciu al Şcolii Generale Simion Bămuţiu; modernizarea pasajului pietonal existent între str. Unirii şi B-dul Mihai Viteazul, prin refacerea pavajului şi acoperirea acestuia cu vele solare cu rol de umbrire şi protecţie împotriva intemperiilor;  amenajarea curţii de acces la Colegiul Naţional Sivania.

De asemenea, piețele și zonele nou create vor fi dotate cu mobiler urban: bănci, coşuri de gunoi, rastele pentru bicicleta, cişmele pentru băut apă, fântână arteziană.

Prin acest poriect se va reabilita și fântâna cu ingerasi și se va reabilita/moderniza reţelelor de iluminat public, canalizare pluvială, se va realiza infrastructura pentru reţele de comunicaţii electronice și se va amenaja spatii verzi, inclusiv plantarea unor arbori aleşi şi poziţionaţi în aşa manieră încât să nu afecteze fondul construit existent.

Valoarea totală a investiţiei este de 24.641.374,32 lei, cu TVA, din care, construcţii montaj 22.442.067,94 lei, cu TVA.

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentDan Puric a povestit cum a ajuns să fie racolat de fosta securitate, la 17 ani, la Culisele statului paralel
Articolul următorBăiat de 16 ani din Sălaj prins de poliţişti după ce a furat un telefon