Sute de hectare de culturi agricole, porumb şi cartofi, au fost distruse de porcii mistreţi. Fermierii, din toate zonele judeţului Sălaj, au ajuns la limita disperării şi cer despăgubiri. Din păcate însă, disperarea lor este tratată cu nepăsare de către autorităţi. Situaţia este confirmată nu doar de păgubiţi, ci şi de autorităţi. ”Este vorba de peste 500 de hectare de culturi de porumb care au fost distruse de porcii mistreţi, doar în primăvara acestui an. În judeţul nostru sunt afectate culturile de porumb şi cele de cartofi”, au precizat reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sălaj. De exemplu, la Hida, un fermier, cultivator de porumb, s-a ales cu toată cultura distrusă de porcii mistreţi la numai câteva ore după semănarea porumbului. ’’Cea mai mare pagubă produsă de porcii mistreţi a fost înregistrată la Hida în primăvara acestui an. Aproximativ 25 de hectare de porumb. La o zi după semănare, porcii au distrus  toată cultura’’, a precizat inginerul Valentin Duca – directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj. De cealaltă parte, fermierii sunt foarte indignaţi.

Sute de cereri pentru despăgubire

Potrivit legislaţiei în vigoare, pagubele produse de mistreţi trebuie să fie despăgubite de autorităţi. Despăgubirea se realizează în baza unei cereri pe care fermierul o depune la primăria localităţii unde se afla terenul pe care-l cultivă. O comisie, formată din reprezentanţii unităţii administrativ teritoriale, alături de specialişti în domeniu, se deplasează la faţa locului, în câmp – pe hotar, pentru a constata pagubele produse de animalele sălbatice şi pentru a face evaluări. Firesc, după aceste constatări, fermierii primesc anumite sume de bani. Din păcate, realitatea este alta, fapt confirmat şi de fermieri. ”Anul acesta, am cultivat aproximativ 30 de hectare de porumb doar în zona Dioşod. Paguba constatată, produsă de mistreţi, a fost de circa 30 la sută din producţie. Degeaba am încercat legal, firesc şi cu bun-simţ, să rezolv problema. Nu am reuşit nimic! Mi s-a spus să îmi îngrădesc terenul, respectiv cultura de porumb, pentru că aşa porcii sălbatici nu vor mai putea distruge. Mi se pare aberant! În câmp deschis  să îngrădeşti sute de hectare… În situaţia aceasta sunt zeci, poate sute de fermieri din judeţ”, a declarat reprezentantul firmei Eudis din judeţul Sălaj, o societate pe acţuni cu activitate de profil, în domeniul agriculturii. Reprezentanţii Direcţiei Agricole au precizat că în acest an, conform raportărilor, primite de la primăriile din judeţ, sunt înregistate aproximativ 400 de cereri pentru despăgubiri la culturi agricole, la capitolul pagube provacate de mistreţi.

Cota de recoltă la mistreţi a crescut de la 214 la 816

Popularea masivă în ultimii ani, numită în termeni de specialitate ”evaluare la mistreţi” sau ”cota de recoltă” este confirmată şi de reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Sălaj. În judeţul Sălaj există 33 de fonduri de vânătoare din care 19 gestionate de AJVPS Sălaj, iar 14 se află sub adminstrarea mai multori asociaţii. Anual, Ministerul Apelor şi Pădurilor realizează la nivel naţional, în toate judeţele, pe fondurile de vânătoare afrente, evaluarea la mistreţi, respectiv ”cota de recoltă”. În ultimii cinci ani aceasta a crescut, conform ordinelor stabilite de minister, de la 214 mistreţi la 814 mistreţi. Reprezentanţii AJVPS Sălaj susţin că prin pădurile judeţului, anual, sunt aduse sute de tone de porumb pentru hrana mistreţilor.

Articolul precedentUn tânăr din Zalău și-a pierdut astăzi viața pe un drum din Maramureș
Articolul următorAccident grav în comuna Ileanda