Specialistul a explicat că cei care nu își iau măsuri de precauție riscă să le fie furate datele bancare.
Măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia românii atunci când își planifică online o vacanță, astfel încât să nu devină victime ale hackerilor, au fost explicate la „Apel matinal” de la Radio România Actualități de Cezar Bărbuceanu, expert în politici, strategii şi cooperare în domeniul securității cibernetice din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Expertul a precizat că Poliţia Română şi ARB au întocmit un set de reguli referitoare la securitatea cibernetică, în contextul proiectului „Siguranţă online”, pentru evitarea fraudelor financiare şi a atacurilor cibernetice ce au loc în special în perioada de vacanţă.
„Am făcut un set de nouă reguli, printre care verificarea site-urilor web înainte de a face rezervări – utilizatorii trebuie să se asigure că site-urile web de pe care fac rezervări sunt legitime, eventual să vadă contactul site-ului şi să sune, să vadă legitimitatea site-ului înainte de a-şi introduce datele, având în vedere că în această perioadă atacatorii sunt cât mai precauţi în anunţurile pe care le fac şi site-urile pe care le construiesc să pară cât mai legitime încât să păcălească utilizatorii.
Recomandările noastre să aleagă o agenţie de turism de încredere, atunci când îşi planifică vacanţa, este important să aleagă o agenţie de turism cu o reputaţie bună. Pot cere recomandări de la prieteni, familie sau pot căuta pe internet agenţii cu recenzii pozitive. Atenţie mare la ofertele speciale: dacă vedeţi o ofertă care pare prea bună să fie adevărată, fiţi mai precaut şi mai rezervat, probabil este o înşelătorie.”, a spus Cezar Bărbuceanu, la Radio România Actualități.
Riscurile la care se expun cei care nu își iau măsuri de precauție
Specialistul a explicat că cei care nu își iau măsuri de precauție riscă pierderea sau furtul datelor personale sau de autentificare, a datelor bancare, iar ulterior o fraudă financiară.
„Utilizatorul este atras să-şi introducă datele pe tot felul de site-uri, portaluri ş.a.m.d., care par să fie legitime, pentru ca atacatorii, ulterior, să le fure datele personale sau de autentificare.
În primul rând, ne uităm să vedem dacă înaintea site-ului, înaintea domeniului www. cum s-a numit site-ul are lăcăţelul pus şi, ulterior, la contact sunăm şi întrebăm dacă site-ul aparţine lor şi ne putem asigura foarte uşor de ligitimitatea site-ului agenţiei de turism.”, a adăugat el.
Cezar Bărbuceanu a vorbit și despre pericolul presupus de reţelele Wi-Fi publice, care pot fi nesigure. Utilizatorii ar trebui să le evite pentru autentificarea pe site-uri sau pentru efectuarea unor plăți, deoarece reţelele pot fi vulnerabile, iar atacatorii pot pătrunde în sistemul acestora şi pot avea acces la toate datele.
Expertul a recomandat folosirea unei conexiuni VPN atunci când este necesară utilizarea unei rețele Wi-Fi publice, astfel încât posibililor atacatori să nu le mai fie la fel de ușor să aibă acces la datele lor.