Asociația ”Pro Teatru” organizează cel mai mare proiect teatral de până acum din judeţ Sălaj. Este vorba despre ”Curtea Artiștilor 2019” este un proiect îndrăzneț care propune organizarea a unui spectacol de teatru săptămânal pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie, într-un spațiu neconvențional – o curte în cartierul Traian.

Darius Prodan – preşedintele asociaţiei ”Pro Teatru”, a explicat, vineri – 5 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, despre ”Curtea Artiștilor”, un proiect început anul trecut, care continuă şi în acest an. ”Curtea Artiştilor a început anul trecut şi a fost primul proiect care presupunea amenajarea unei curţi şi realizarea a trei spectacole în luna august. Pentru ediţia din acest an lucrurile au căptătat anvergură, pentru că se va realiza cel puţin un spectacol de teatru pe săptămână. Am hotărât ca miercurea să fie ziua oficială a teatrului. (…) Zalăul are o agendă culturală care se întinde pe parcursul a trei luni: iulie, august şi septembrie. Spaţiul este unul inedit, o curte de casă pe strada Solomon Joszef nr. 11, ( cartierul Traian), unde au fost amenajate scene, tribune pentru public, refecltoare, decoraţiuni şi tot ceea ce este necesar pentru buna desfăşurare a spectacolelorde teatru”, a precizat talentatul actor Darius Prodan – preşedintele asciaţiei ”Pro Teatru”.

Teatru pentru toate vârstele

Proiectul cuprinde şi ”Curtea artiştilor – teatru pentru toate vârstele”, finanţat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, care s-a născut din dorinţa de a face ceva pentru comunitate, de a le oferi o bucăţică de teatru tuturor zălăuanilor. Copiii vor beneficia de piese de teatru cu intrare gratuită, un spectacol lunar, în 23 iulie, 14 august şi 4 septembrie. ”O altă categorie de vârstă, pe care am încercat să o atingem în proiectul acesta: liceenii. Vorbim de o trupă de teatru împreună cu actorul zălăuan Adrian Tăut. Dorim să facem preselecţii să înfiinţăm o trupă de teatru, să-i pregătim pe parcursul celor trei luni şi în septembrie să avem o premiereă cu ei, un spectacol după piesa lui Victor Eftimiu – <<Un şir de mărgăritare>>. Ne dorim să lucrăm cu aproximativ 15 elevi”, a adăugat Darius Prodan. Potrivit acestuia, a treia categorie cuprinsă în proiect: persoanele cu vârsta cuprinsă între 21 şi 90 de ani. Vorbim de ateliere de dezvoltare prin actorie şi jocuri actoriceşti, pentru adulţi. În luna septembrie vor fi patru ateliere susţinute de profesoara Oana Marin de la Sibiu. Proiectul ”Curtea Artiştilor” va continua pe parcurul celor trei luni precizate şi cu alte spectacole, susţinute din vânzarea biletelor, care pot fi achiziţionate şi on-line. Astfel, în luna iulie zălăuanii vor putea lua parte la: spectacolul ”Născut în 90” ( 10 iulie – ora 20), ”Nimeni nu ştie ce e inima mea” (17 iulie, ora 19), ”Mă cheamă Leila” (24 iulie, ora 19) şi ”Monoloagele vaginului” (31 iulie – ora 19).

Articolul precedentProiecţii de filme cu intrare liberă. Începe ”Tenaris Cinelatino”
Articolul următorStudenţi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, în practică la Muzeul Judeţean