Absolvenții promoției 2018 pot beneficia de indemnizație de șomaj. Asta în cazul în care nu reușesc să se încadreze în muncă sau să urmeze o altă formă de învățământ – studiu.

Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj informează absolvenţii promoției 2018 că, dacă se înscriu în evidenţa instituției, pot  beneficia gratuit  de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare constând în: prima de inserţie, prima de relocare, prime de mobilitate sau indemnizaţie de șomaj.

Pentru a beneficia de prima de inserţie sau, după caz, de indemnizaţia de şomaj absolvenţii trebuie, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă  la AJOFM Sălaj, respectiv la punctele de lucru din raza de domiciliu sau reşedinţă.

În cazul absolvenţilor de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 26 mai, potrivit Ordinului nr. 3382/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2017-2018, conform căruia cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în  data de 25 Mai 2018”. În cazul în care unii tineri mai au  corijenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corijenţă.

Potrivit reprezentanților instituției precizate, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la AJOFM Sălaj și reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o  primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării – indicatorul social de referinţă este de 500 de lei.

 De asemenea, pot solicita indemnizaţie de şomaj absolvenţii înregistraţi în evidenţele agenției care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi: nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate sau acreditate, după caz, în condiţiile legii și absolvenții care nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate (potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului lunar de referință, respective de 500 de lei).

Indemnizația  de șomaj este în cuantum de 250 de lei și se acordă pe o perioadă  de  șase luni.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM Sălaj din Zalău.

sursa foto:raftulcuidei.ro

Articolul precedentS-au afișat rezultatele la bac. În Sălaj: promovabilitate 61, 92 la sută și nicio medie de 10
Articolul următorPremieră! Documente istorice şi piese personale ale lui Iuliu Maniu – în expoziție la Cluj