Nu există suspiciuni de pestă porcină în alte zone ale judeţului, mistreţii din zonele afectate vor fi împuşcaţi, incineraţi şi îngropaţi, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare, iar administratorii fondurilor de vânătoare vor fi despăgubiţi.

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a anunţat, în cursul zilei de astăzi, 14 august, ultimele informaţii privind evoluţia şi măsurile de control şi eradicare a pestei porcine africane (PPA) la nivelul judeţului. „La nivelul judeţului Sălaj, astăzi, 14 august, rămânem doar în mediul silvatic cu pesta porcină. Avem identificate două focare. Nu avem suspiciuni în alte zone decât cele infectate”, a precizat prefectul Florin Florian.

Potrivit unei informări a Prefecturii Sălaj, reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat faptul că în cadrul Comitetul de Combatere a Bolilor (CLCB) au fost luată măsura de împuşcare a tuturor mistreţilor de pe fondurile de vânătoare afectate, o altă decizie importantă fiind aceea de a permite tăierea de arbori din fondul forestier din zona infectată, cu respectarea unor condiţii stricte de biosecuritate. „Din punct de vedere al măsurilor pe care le-am luat în Comitetul de Combatere a Bolilor – CLCB, două sunt esenţiale, din punctul meu de vedere. Una din măsuri care spunem că este importantă e aceea că în zona afectată se intenţionează a se recolta toţi mistreţii, nu oricum, ci la pândă şi dibuire. Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată au înţeles această măsură şi nu avem avem o problemă cu asta. De asemenea, pentru populaţia din judeţ care se încălzeşte cu lemne, am suspendat decizia interzicerii tăiatului de lemne din zona infectată, dar pentru că unul din vectorii importanţi de propagare a PPA este omul, am adoptat în CLCB nişte măsuri asiguratorii, cu ajutorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţiei Silvice şi reprezentanţii administraţiei locale, respectiv nişte centre de dezinfecţie, pe unde tăietorii de lemne să treacă în mod organizat, după ce ies din pădure. Dorinţa noastră, a CLCB este aceea de a încerca să ţinem virusul în mediul silvatic. Nu ne dorim ca el să ajungă în gospodăriile populaţiei”, a afirmat prefectul.

Florin Florian a mai adăugat că porcii mistreţi vânaţi nu sunt destinaţi consumului, ei fiind incineraţi şi îngropaţi, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare, administratorii fondurilor de vânătoare fiind despăgubiţi. În ceea ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii bolii, cu ajutorul administraţiilor locale şi al DSVSA au fost diseminate în rândul populaţiei o serie de informări şi regulamente cu privire la dezinsecţie.

Articolul precedentSălaj: Prinşi sub influenţa alcoolului la volan
Articolul următorSe caută pictori pentru mănăstirea din Rus