Stresul cronic îți afectează inima, somnul, crește nivelul de anxietate și starea de depresie. Tocmai de aceea este imperativ să recunoști semnele care îți indică faptul că suferi de stres cronic.

 
Corpul uman este o mașină uluitoare: luptă zi de zi cu bolile și ne avertizează când lucrurile nu sunt așa cum trebuie. O anumită cantitate de stres te ajută să rezolvi rapid problemele cu care te confrunți (datorită faptului că declanșează mecenismul de lupta sau fugi și primeșți rapid un plus de energie). Însă când stresul depășește capacitatea corpului de absorbție apare stresul cronic care este un pericol la adresa sănătății tale. 
 
Iată care sunt semnele unui nivel ridicat de stres:
 
Atacurile de panică
În cele mai multe din cazuri ai impresia că nu-ți mai poți controla corpul, apoi te cuprinde un sentiment de nesiguranță legat de cum vei rezolva o problema. Există unele exerciții care pot reduce intensitatea unui atac de panică, că de exemplu exercițiile de respirație. Găsește un loc liniștit, pune-ți o mâna pe piept, cealaltă în dreptul inimii și inspiră și expiră puternic pe nas.
 
Te năpădesc gândurile negative
În asemenea momente nu te poți concentra asupra nici unei sarcini. Gândurile te năpădesc în cele mai ciudate momente că de exemplu când te afli la muncă, gătești sau vorbești cu cineva și pot face ravagii asupra minții tale. Când simți că ești sub puterea lor ia o foaie de hârtie și un pix și scrie cinci lucruri pe care le ai de făcut într-o zi. Pot fi atât activități simple că de exemplu dușul copiilor la școală până la un poiect important de finalizat la muncă. Simplă scriere a lor te va ajută să ai impresia că lucrurile sunt mai ușor de gestionat.
 
Mușchi tensionați
Încordarea musculară este un alt mecanism folosit de organism când se află sub presiune. Însă acest lucru poate afecta negativ încheieturile ceea ce are că efect dureri și o stare de spirit înrăutățită. Fă exerciții de întindere și respirație în același timp. Încordează în timp ce expiri și relaxează mușchii în timp ce expiri. Repetă de 10 ori.
 
Dureri ale stomacului
Se știe faptul că anxietatea te afectează și fizic. Sistemul digestiv este primul atacat. Mergi mai des la toaletă, ori poate de confrunți cu constipatii dureroase sau crampe ale stomacului: toate sunt relate de anxietate și stres cronic. În asemenea clipe ceaiul de ghimbir și mente poate fi de folos.
 
Insomnie
Este un alt simptom al stresului cronic. Te-ai așezat vreodată în pat, însă gândurile pline de griji nu ți-au dat pace și n-ai putut să închizi un ochi? Încearcă că în dormitor să nu fie niciun dispozitiv a cărui funcționare ar putea interfera cu somnul.
 
Creșterea în greutate
Când te confrunți cu stresul cronic organismul eliberează adrenalină apoi a senzația că trebuie să mănânci pentru a înlocui energia pierdută. Așa se face că începi să mănânci din ce în ce mai des și mai mult și în final te îngrași.
 
Articolul precedentCei 12 factori ai stilului de viață care reduc riscul de demență
Articolul următorUn sălăjean, beat criță la volan, a produs un accident rutier! Cât a indicat etilotestul