Şimleuanul Dumitru Blaga, vicepreşedinte Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), a afirmat că un metru cub de lemn românesc se exportă la preţul de 100-150 euro, dar prin producţia de mobilă  se poate transforma la 4.000-6.000 de euro. ”Încă din primăvara acestui an cunoșteam cu toții deciziile administrației Trump de a taxa suplimentar importurile din China. Desigur, acesta este un război comercial în care noi nu putem interveni. Iar dacă o firmă din Europa sau de pe un alt continent, își îndreaptă atenția către industria de mobilă românească nu mă surprinde deloc, nu este prima și vor mai veni și altii, avem lemn de calitate, oameni priceputi. România are experiență și tradiție de invidiat la nivel mondial, însă, autoritățile noastre nu prea remarcă aceast lucru”, a precizat Blaga. Potrivit acestuia, în trecut, industria mobilei din România era apreciată la adevărata valoare, iar astăzi clasa politica i-a uitat pe poducători.  Aceștia au rămas buni la taxe și impozite generate de valoarea adugată mare.  ‘Suntem a doua industrie după IT, dar cu toate astea nu am primit facilităti de dezvoltare din partea guvernelor post decembriste, chiar dacă toți observă că avem contribuție majoră la echilibrarea pozitivă a balanţei de import-export a României. Un metru cub de material lemnos se poate exporta la 100-150 euro brut sau îl poţi transforma prin producţie în mobilă între 4.000-6.000 euro, unde manopera poate depăşi chiar peste jumătate din valoare. Am un exemplu ca şi ţară, Polonia care a acordat sprijin producătorilor de mobilă în accesarea fondurilor europene pentru realizarea de investiţii, rezultându-le creşterea volumului de mobilă exportat şi prezenţa în pieţele de mobilă, inclusiv America”, a precizat Blaga.

”Producătoriii de mobilă  au datoria de a-şi cere drepturile aferente din partea guvernanţilor”

În calitate de vicepreședinte APMR, una din cele mai puternice asociații profesionale la nivel național, Dumitru Blaga a mai  afirmat că își  dorește să transmită producătorilor de mobilă  că au datoria de a-şi cere drepturile aferente din partea guvernantilor. Și asta  prin:  reducea taxării excesivă a fortei de muncă, reducerea prețului și punerea cu prioritate la dispoziția producătorilor în cantitățile necesare a lemnului de lucru, sprijinirea antreprenorilor autohtoni în consultanță pentru accesarea de finanțări din fonduri europene sau naționale, reintroducerea școlilor de meserii, alocarea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare în industria mobilei, dar și participarea în continuare prin brandul de țară la târgurile internatționale de profil. În opinia vicepreședintelui Blaga, toate aceste măsuri  vor duce la beneficii suplimentare pe termen mediu și lung României, cu exporturi mari în piața mondială, inclusiv în America lui Trump!

Articolul precedentDeclarația de avere a Adinei Vălean, verificată de PE, la 12 noiembrie. Rovana Plumb nu a trecut „testul”
Articolul următorZeci de mașini cu defecțiuni tehnice, oprite în trafic