Pompierii militari din cadrul inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU ”Porolissum” Sălaj au fost solicitaţi să intervină în cursul zilei de astăzi – 1 aprilie, pentru a stinge nu mai puţin de patru incendii de vegetaţie uscată. Astfel, la ora 13.25 Detaşamentul de pompieri Zalău a intervenit pentru a stinge un incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Ciumărna. La ora 18.58, Garda Ileanda a intervenit, cu autospecială, la un alt incendiu în localitatea Dobrocina, la ieşire spre Fodora. De asemenea, la ora 21.19, Garda Ileanda a intervenit, tot pentru stingerea unui incendiu la vegetaţia uscată, pe DN 1C, la intersecţie cu localitatea Rus, iar la ora 21.20, Secţia de pompieri Jibou, cu o autospecială, a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Surduc. În ultima perioada, odată cu începerea lucrărilor de igienizare, numărul incendiilor de vegetaţie uscată a crescut. Şi asta din cauza ignoranţei şi nerespectării măsurilor de prevenire în utilizarea focului pentru igienizarea terenurilor, ingnoranţă care poate produce pagube însemnate.

”Curățenia de primăvară a început și odată cu aceasta și preocupările de igienizare a terenurilor prin ardere a vegetației uscate. Din nefericire, igienizarea terenurilor se face în continuare nerespectând prevederile legale şi fără nici o responsabilitate din partea cetăţenilor, incendiile nesupravegheate sau scăpate de sub control producând pagube materiale însemnate şi reprezentând un risc ridicat de producere a unor tragedii. Condiţiile meteo de vânt şi resturile vegetale abundente şi uscate au făcut ca focul să se propage cu mare rapiditate în ciuda intervenţiei prompte a pompierilor şi al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, focul ameninţând locuinţe, anexe, livezi, şi fond forestier”, se arată într-o informare ISU.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” a aplicat un număr de şase amenzi contravenţionale, în cuantum de 9.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind utilizarea focului în procesul de igienizare a terenurilor.
În perioada imediat următoare, ISU va continua desfăşurarea unei campanii de informare privind conştientizarea şi responsabilizarea cetăţenilor privind respectarea măsurilor de prevenire legale privind igienizarea terenurilor.

Articolul precedentO nouă filială USR în județ
Articolul următorPe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, comedia ”5 acte de dragoste”