Municipiul  Zalău va găzdui  la acest final de săptămână, 26-28 iulie, cea de a 44-a ediţie a Festivalul internațional de folclor ”Ecouri meseșene”. Potrivit directorului Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj Daniel Săuca, ediţia din acest an de la Zalău adună un număr record de participanţi, aproximativ 1.100: artişti, artişti, dansatori şi instructori. Astfel, iubitorii de folclor sunt aşteptaţi la scena din spatele Primăriei Zalău, începând de vineri -26 iulie, în intervalul orar 18-22. Aici, vor fi prezente formații, orchestre și ansambluri folclorice de copii și tineret din județul Sălaj , peste 400 de participanţi, număr record de participanţi la acesată secţiune. Este vorba despre: ”Izvoarele Barcăului” -Sâg; ”Mugur, mugurel” – Școala Populară de Arte și Meserii CCAJS; ”Someșul junior” – Jibou; ”Bujorii Cehului” – Cehu Silvaniei; Palatul Copiilor Zalău; ”Barcăul” – Șimleu Silvaniei; ”Spiridușii Valcăului”- Valcău de Jos; ”Meseșul junior” – CCAJS; Liceul de Artă ”Ioan Sima” Zalău; ”Cizereana” – Cizer; ”Cununa Meseșului” – Horoatu Crasnei; Orchestra de tineret a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj; ”Berekenye” – Cehu Silvaniei; ”Csuporka” – Deja; ”Járdovány” – Borla şi ”Árvalányhaj” – Nușfalău

Ansambluri folclorice și soliști vocali din țară și din străinătate

Festivalul va continua şi duminică – 28 iulie, de la ora 14, cu formații, ansambluri folclorice și soliști vocali din țară și din străinătate, peste 700 de participanţi. Pe scena din spatele Primăriei Zalău vor urca:  ”Sebeșanca” – Sebeș, Alba; ”Crai nou” – Brașov; ”Mugurelul” – Sighetu Marmației, Maramureș; ”Doina Chioarului” – Șomcuta Mare, Maramureș; ”Cununa” – Jibou, Sălaj; ”Voiniceii Schitului” – Schitu, Olt; Ballet Folclórico de Padre las Casas – Chile; Ansamblul folcloric ”Quahuitl de Saltillo” – Mexic; ”Someșul” – Jibou; Ansamblul folcloric ”Kruna”– Serbia; Ansamblul folcloric ”Forgórózsa” – Debrecen, Ungaria; Ansamblul folcloric ”Dor Transilvan” din Cluj-Napoca; Ansamblul folcloric ”Slance” – Bulgaria; Ansamblul folcloric ”Hop Cup” – Polonia; Ansamblul folcloric ”Rovina” – Slovacia; Ansamblul folcloric ”Meseșul” cu Veta Biriș, Radu Ciordaș și Sava Negrean Brudașcu şi Ansamblul artistic profesionist ”Porolissum”. Prezintă Adina Chirilă și Diana Gherman. Bugetul evenimentului este de 150.000 de lei. Festivalul internațional de folclor ”Ecouri meseşene” este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Primăria municipiului Zalău, în cadrul Zilelor Zalăului, sub egida Asociației Naționale de Folclor din România – IGF România, cu Primăria și Clubul Copiilor Jibou și Festivalul internațional de folclor și meșteșuguri ”Someș, cântecele tale”, precum și cu Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița și Festivalul internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”. ”Sunt convins că în acest an, sălăjenii şi toţi ce care vor participa se vor bucura folclor. Folclor de calitate. Un folclor care merită să rămână în continuare în atenţia pulicului”, a adăugat managerul CCAJ Sălaj.

 La Jibou – Someș, cântecele tale

De asemenea, în oraşul de pe Someş va avea loc, în aceeaşi perioadă, o nouă ediţie a  Festivalul internațional de folclor și meșteșuguri pentru copii şi tineret ”Someș, cântecele tale”. Festivalul de la Jibou se află la a XXXIII-a ediţie şi este organizat de Clubul Copiilor din localitate. ”Este pentru al şaptelea an, de când are loc această colaborare benefică pentru ambele manifestări culturale”, a precizat Victor  Pintea – directorul Clubului Copiilor din Jibou. Acolo, vor fi prezenţi aproximativ 600 de copii şi tineri din ţară şi străinătate. Atfel, ”Someș, cântecele tale” va debuta vineri – 26 iulie, de la ora 16 cu primirea reprezentanţilor la sediul Primăriei Jibou şi va continua cu parada portului popular, spectacolul formaţiilor participante la festival. Tot la Jibou, sâmbătă -27 iulie,  în cadrul festivalului, se vor desfăşura ateliere de lucru, activităţi demostrative, expoziţii de artă populară.  La finalul zilei va avea loc festivitatea de premiere, iar duminică  toate formaţiile de la Jibou se vor deplasa la Zalău la Festivalul internațional de folclor ”Ecouri meseșene”.

Articolul precedentVeşti bune pentru şoferi! Din 29 iulie, se reia traficul rutier pe strada 22 Decembrie
Articolul următorDouă note de 10 la Titularizare. Câți candidați pot spera la un post pe durată nedeterminată