Aproape jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană nu este autentică și poate fi catalogată drept contrafăcută, arată un studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE. Țările din care vin cele mai mari cantități de miere viciată sunt Turcia și China. 

După analiza unor probe prelevate aleatoriu, s-au descoperit calităti neconforme la 74% din importurile de miere din China și 93% la cele din Turcia.

 

Studiul se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificative față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau directiva europeană privind mierea. Țările analizate sunt: ​​Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția, conform Rador.

Conform raportului citat de Rador,  mai mult de jumătate (57%) dintre operatorii controlați exportau miere suspectată a fi „alterată cu zaharuri străine”.

 

Concret, aceste practici se referă la utilizarea siropurilor de zahăr patât în ​​țările din afara UE, cât și pe teritoriul comunitar, precum și la analizele de laborator pentru a adapta amestecurile la controale și pentru a nu fi detectate de clienți și autorități.

 

De asemenea, analiza a identificat utilizarea de aditivi și coloranți și practici pentru a masca originea mierii și trasabilitatea acesteia. „Pe baza tuturor acestor lucruri, există o suspiciune serioasă că o mare parte din mierea importată din țările non-UE și care este suspectată că ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigații rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE”, a adăugat Comisia Europeană.

Comisia Europeană a investigat până în prezent 44 de operatori, iar 7 au fost sancționați, a adăugat Executivul comunitar.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru și patrioții din emisiunea România Suverană fac zid pentru apărarea Mariei, adolescenta care se luptă cu statul subteran pentru propria viață
Articolul următorModificări majore în privința concediilor medicale. Sunt vizate şi indemnizaţiile pentru mame