Iubitorii de poezie sunt așteptați la Festivalul internaţional „Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza”. Aflat la cea de a XIX-a, festivalul se va desfășura în perioada 9-11 mai la Zalău și este organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR). Potrivit organizatorilor, festivalul va debuta joi-9 mai, orele 11-14 cu desanturi scriitoriceşti ale invitaţilor la Festivalul „Primăvara Poeziei” la licee din Zalău: Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”, Liceul Reformat „Wesselényi”, Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău. De la ora 17, în Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj va avea loc o masă rotunda sub genericul „Incursiuni între culturile învecinate”. Discuţia, moderată de Péter Demény, îi va avea ca invitaţi pe Emese Egyed, profesoară universitară şi poetă din Cluj-Napoca, şi pe Radu Pavel Gheo, scriitor şi redactor timişorean.

De asemenea, vineri – 10 mai, de la ora 17, va avealoc vernisajul expoziţiei de lucrări realizate în metal emailat cu titlul „Poezia focului”, prezentată de Szabó Attila. În cadrul expopoziției vor expune artiştii plastici: Bessenyei Valéria din Debreţin, Czóbel Marianna din Kaposvár, Halmosi Sándor din Budapesta, Gergely Judit din Budapesta, Végh Éva din Dorog, Zsuffa Péter din Budapesta. Vernisajul va fi urmat de tradiţionala întâlnire a poeţilor români şi maghiari, în cadrul căreia vor fi lansate următoarele volume apărute la Editura „Caiete Silvane”: Antologia bilingvă Primăvara Poeziei – XIX – A Költészet Tavasza şi volumul în limba maghiară Csipkevár, autoare Simone Györfi. Va urma un moment muzical susţinut de formaţia „Hangraforgó” din Győr din Ungaria, alcătuită din muzicienii Faggyas László și F. Sipos Bea.

În ultima zi a festivalului, sâmbătă – 11 mai, de la ora 9.00 în Sala „Dialoguri europene” a CCAJ Sălaj va avea loc Concursul de recitare în limba maghiară, iar de la ora 9.30 – Concursul judeţean de recitare din poezia românească. De la ora 18.00, tot în sala instituției de cultură amintite va avea loc Calendarul Poeziei Românești – Lucian Blaga, moment realizat de Asociația „Pro Teatru”.

Articolul precedentMențiuni pentru elevii sălăjeni, la Olimpiada Națională de Istorie
Articolul următorISU Sălaj: ”Clarificări privind funcționalitatea Sistemului RO-ALERT”