Zahărul are efecte negative asupra corpului și minții noastre, dar când ne gândim la consecințe, automat vizualizăm persoane supraponderale sau care suferă de diabet. O legătură de cauzalitate între zahăr și tulburări mintale pare complet absurdă, mai ales când ne gândim cum sunt portretizați copii în reclame – fericiți și nerăbdători să facă orice pentru o bucată de ceva dulce.
Conform unui studiu făcut de cercetători din cadrul UCL (University College London), s-a descoperit că bărbații care consumă alimente cu o cantitate mare de zahăr (inclusiv sucuri cu mult zahăr) au un risc crescut de declanșare a depresiei – 7,000 de persoane au fost recrutate pentru studiul Whitehall II, dintre care 5,000 de bărbați și 2,000 de femei. Acest studiu i-a observat pe participanți pentru 22 de ani (între 1983 și 2013) și a analizat cât de susceptibili sunt pentru a dezvolta o tulburare mintală.
Un nou studiu descoperă că si consumul unui îndulcitor artificial, aspartam, produce un comportament asemănător anxietății la șoareci, împreună cu modificări epigenetice ale amigdalei. Aceste schimbări au persistat până la două generații ulterioare. Descoperirile studiului indică cercetări ulterioare privind aspartamul și anxietatea la oameni.
Aspartamul este un îndulcitor artificial consumat pe scară largă, care se găsește în mii de băuturi și produse alimentare la nivel global. O mare parte de cercetări au investigat siguranța și efectele acestuia. Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au consumat aspartam au început să prezinte un comportament asemănător anxietății după aceea și au experimentat modificări în expresia genelor în amigdala.
Amigdala este o parte a creierului asociată cu reglarea anxietății și fricii. Cercetătorii au descoperit că medicamentul diazepam ar putea atenua cu succes anxietatea. De asemenea, studiul a constatat că modificările la nivelul amigdalei au persistat până la două generații ulterioare prin bărbați, la fel ca și eficacitatea diazepamului în ameliorarea anxietății.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala