Ambasadorul Israelului în România, Azar Reuven, a anunțat în exclusivitate pentru Realitatea PLUS că joi, 12 octombrie, ajung în țară peste 200 de români care au cerut să plece din zona de conflict. Și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că joi vor ajunge în țară alți 300 de cetăţeni români din Israel. În total, aproximativ 1.800 de cetățeni românie s-au repatriat din 7 octombrie, când Israelul a fost atacat de gruparea teroristă HAMAS, până miercuri, 11 octombrie. 

Câți români revin în țară joi, 12 octombrie, din Israel

Ambasadorul Israelului în România a anunțat care vor fi următoarele curse care ajung în țară cu peste 200 de români care au cerut să plece din zona de conflict, în exclusivitate la Luptă pentu România, la Realitatea PLUS.

„În momentul de față avem un avion care a plecat deja cu 160 de persoane, vorbesc de ziua de azi (miercuri, 11 octombrie), majoritate români, o cursă TAROM care pleacă la ora 00.00-1.00 în această noapte (miercuri, 11 octombrie, spre joi, 12 octombrie), cu 189 de persoane, un avion in care avem 120 de pasageri până acum români. Zborul de la ora 1.00 noaptea îl are la bord pe mitropolitul Vincențiu al Călărașilor.

În momentul de față, bazat pe cereri în timp real, presiunea scade la colegii noștri de la Consulară. 

Mâine (joi, 12 octombrie, n.r.) mai avem un avion cu 36 de români.

Nu pot să zic că nu vom mai avea pe ici, pe colo, un grup sau un număr de turiști români care au decis să mai stea. Dar cred ca grosul, marea majoritatea a acestor pelerini și persoane individuale se va sfârși în mare majoritate în această seară”, a anunțat ambasadorul Israel în România, Azar Reuven, la Realtiatea PLUS.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că are în atenţie aproximativ 300 de cetăţeni români care au solicitat sprijin în vederea revenirii în ţară din Israel şi urmează să ajungă acasă în cursul zilei de joi, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

El a explicat că, până în prezent, de la debutul conflictului, au fost organizate 18 curse pentru revenirea cetăţenilor români în ţară.

Câți români s-au întors în țară de la începerea războiului din Israel

„În total, până în prezent, avem aproximativ 1.800 de cetăţeni români care au revenit. Cele 18 curse au fost realizate prin intermediul companiei naţionale TAROM şi prin intermediul unor companii private. TAROM, ca şi orice altă companie comercială, are responsabilitate vizavi de proprii clienţi. Trebuie să ţinem cont că există companii private care încă operează pe ruta Tel Aviv – Bucureşti, spaţiul aerian este deschis, aeroportul este funcţional. Cu siguranţă, dacă vom primi cereri de sprijin pentru revenirea cetăţenilor români acasă vom găsi soluţii ca de fiecare dată şi pentru fiecare caz în parte”, a completat purtătorul de cuvânt al MAE.

Joi, 12 octombrie, este posibil ca numărul românilor aduşi acasă din Israel să ajungă la peste 2.000.

„În prezent menţinem în atenţie aproximativ 300 de cetăţeni români care au solicitat sprijin în vederea revenirii în România şi aceştia urmează să ajungă în perioada imediat următoare, până mâine dimineaţă”, a arătat reprezentantul MAE.

Conform acestuia, şi 350 de români din Fâşia Gaza sunt în atenţia Celulei de criză a MAE, iar dintre aceştia aproape 150 au cerut sprijin pentru a se întoarce în ţară. În acest sens, se caută „cea mai bună soluţie” şi, până în prezent, situaţia de securitate din teren nu a permis repatrierea lor.

„Atunci când situaţia de securitate este sensibilă, trebuie o pregătire extrem de minuţioasă şi atentă, pentru a nu pune în pericol viaţa celor pe care vrei să-i salvezi”, a subliniat Radu Filip.

MAE reaminteşte că românii care se află pe teritoriul Israelului se pot adresa Ambasadei la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și  eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). 

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentTAROM suspendă cursele regulate către și dinspre Tel-Aviv
Articolul următorVremea se schimbă radical în România