O nouă grădiniță cu program prelungit și creşă urmează să fie construită în municipiul Zalău, în cartierul Meseș. Lucrările vor demara în primăvara anului viitor – 2019, iar creşa va oferi servicii pentru 55 de copii şi va deservi zona sudică a oraşului. Consilierii locali întruniți astăzi, 10 octombrie, în ședință extraordinară, au aprobat un proiect de hotărâre care prevede aprobarea participării Municipiului Zalău la proiectul ”Grădiniță cu program prelungit și creşă, cartier Meseș, strada Alexandru Lăpușneanu din municipiul Zalău – etapa I creșă” şi a bugetului aferent. Valoarea totală a proiectului, demarat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 ”Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, cu obiectiv specific creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie si sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă”, este de 4.914.953, 84 de lei; valoarea fondurilor atrase este de 1.966.861,05 de lei , inclusiv TVA, iar valoarea totală neeligibilă este de 2.948.092,79 de lei – inclusiv TVA. Potrivit Contribuţia municipiului Zalău la acest proiect, aprobată de consilieri, este de 2.987.092, 79 de lei, din care cheltuieli neeligibile ale poiectului 2.948.092,79 de lei, respectiv chetuieli eligibile în valoare de 39.337,22 de lei cu TVA, reprezentând doi la sută din valoarea eligibilă a proiectului (suma reprezintă cofinanţarea proiectului).
”Pentru că, în comunitatea noastră, e nevoie de o creșă, am apreciat că ar fi bine să o aducem pe lista de priorități a investițiilor pe care le face Primăria Municipiului Zalău. Sigur că finanțarea din bugetul local pentru această investiție este consistentă, aproximativ 650.000 de euro, dar am obținut maximum ce se poate obține pentru cele 55 de locuri pe care le va avea creșa, 423.500 euro, adică 7.700 de euro / loc.” a declarat, Ionel Ciunt, primarul municipiului.
Creşa va avea un regim de înălţime, D, D+P, în funcţie de panta terenului şi o incintă proprie cu accese pietonale pentru copii şi părinţi, respectiv acces auto cu cinci locuri de parcare. De asemenea, în clădire vor fi amenajate: spaţii pentru patru grupe de copii, o sală multifuncţională pentru diverse activităţi, o sală a părinţilor şi birourile personalului, grup sanitar şi vestiar pentru personal. Bucătăria va fi amenajată la demisol şi va dispune de o cameră frigorifică, o cămară, o pivniţă şi un depozit de alimente; va fi amenajată o curte de serviciu pentru accesul la bucătărie, evacuare şi depozitare resturi menajere. Creşa va avea amenajat un spaţiu exterior dotat cu echipamente de joacă adecvate vârstei şi de asemenea, toate spaţiile vor fi mobilier şi echipamente adecvate. Capacitatea creşei va fi de 55 de locuri, copii, conform normativelor în vigoare.

Articolul precedent17 accidente rutiere grave, din vina bicicliștilor
Articolul următorTragedie într-o pădure din Nadiş. Un bărbat, strivit de tractorul pe care-l conducea