Gândul zilei

 „Doamne, învrednicește-mă să Te iubesc cu tot sufletul și gândul meu și să fac în toate voia Ta” –  Rugăciunea Sfântului Ioan Gură de Aur pentru ceasurile zilei

Știai că?

Litia este o slujbă care se ține la bisericile parohiale în ajunul sărbătorilor mari, (praznice, hramuri, sfinți cu Priveghere), iar la mănăstiri și în ajunul duminicilor, se unește cu Vecernia, Utreniei sau chiar la sfârșitul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia credincioșii aduc cinci pâini ca semn de cinstire cu ocazia unor aniversări familiare sau personale. Cele cinci pâini sunt amintirea celor cinci pâini binecuvântate de Isus Hristos în deșert și cu care au fost hrăniți cinci mii de persoane care Îl urmau (Marcu 6). După ce este binecuvântată în timpul acestei slujbe. Pâinea este tăiată și împărțită credincioșilor.

Pilda zilei

 Cheia potrivită

La un călugăr a venit o femeie să-i ceară ajutorul, fiindcă nu avea înţelegere în casă.
– Ce-ai făcut în această situaţie, a întrebat-o călugărul?
– Am încercat să-mi conving bărbatul, certându-l.
– Când aţi avut iar probleme, ce-ai mai făcut?
– Acelaşi lucru, i-a răspuns din nou femeia. I-am reproşat şi l-am certat. Şi de fiecare dată am făcut la fel.
Atunci, călugărul a scos o grămadă de chei şi dându-i una femeii a rugat-o să deschidă uşa din faţa lor. A încercat femeia, dar, nepotrivindu-se cheia respectivă, i-a cerut călugărului altă cheie.
– Poate n-ai ştiut cum să deschizi, i-a spus călugărul, mai încearcă!
Dar oricât s-a străduit femeia, nu a putut deschide.
– Părinte, daţi-mi toată grămada de chei şi aflu eu care-i cea potrivită – l-a rugat aceasta. Privind-o cu căldură, duhovnicul i-a răspuns:
– Acum înţelegi ce-am vrut să-ţi dovedesc? Cum nu poţi tu deschide acea uşă cu o cheie nepotrivită, oricât ai încerca, tot aşa nu poţi deschide sufletul bărbatului tău cu aceeaşi vorbă de ceartă cu care încerci mereu. Caută cheia potrivită şi, dacă o vei găsi, sigur vei putea deschide!

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

Articolul precedentLucian Bode, clarificări și acuzații grave în scandalul BMW-urilor pentru Poliție: Drulă a semnat caietul de sarcini. Se autodenunță?
Articolul următorEDIȚIE SPECIALĂ. Cei mai importanți oameni din anii ’90 revin la Realitatea într-un dialog incendiar