Una dintre măsurile luate, vineri, 3 august 2018, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj, pentru prevenirea pestei porcine africane, a fost interzicerea organizării, în judeţ, de târguri de animale, aglomerări de animale, expoziţii sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor.

Potrivit inforrmării Instituţiei Prefectului Sălaj, Unitatea Locală de Sprijin (UAT) va derula o campanie de reducere a densităţii populaţiei de porci domestici din zona infectată, reducerea numărului de porci domestici urmând a se face prin sacrificarea pentru consum propriu a acestora de către proprietari, cu anunţarea medicului veterinar anterior sacrificării pentru examinarea antemortem şi/sau recoltarea postmortem de probe în direcţia pestei porcine africane.

Neanunţarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit despre îmbolnăvirea, moartea porcinelor din exploataţia proprie, abandonarea cadavrelor de porcine, produselor, subproduselor rezultate din sacrificarea acestora în locuri neautorizate, vânzarea cărnii sau produselor provenite de la animale bolnave, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă. „Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au ţinut să precizeze autorităţile sălăjene.

Articolul precedentSălaj: Noi măsuri pentru prevenirea pestei porcine. Care sunt localităţile afectate
Articolul următor”Zilele comunei Chieşd”: program artistic, degustare de produse tradiţionale, foc de artificii şi discotecă în aer liber