Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 291 de localități din 25 de județe, cu un număr de 956 de focare, din care 16 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A. Pe lista acestor județe se află și Sălajul, cu cinci focare în gospodăriile populației și 47 de cazuri la mistreţi, potrivit listei actualizate în 30 octombrie 2019 de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, în alte șapte județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și există 2.208 de cazuri la mistreți.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.