Tradiția spune că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An. Mănâncă pește fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze, arată Realitatea.net.  

Dacă mâncaţi peşte în noaptea de Revelion, veţi respecta şi o tradiţie, care spune că anul viitor vă veţi strecura printre greutăţi şi probleme.

Bucătarii ne dau câteva ponturi pentru reţete delicioase chiar dacă alegem peşte proaspăt sau congelat. O reţetă delicioasă şi totodată rafinată pentru noaptea dintre ani este somonul cu portocale, lămâie şi măsline.

„Este o reţetă simplă pe care oricine o poate face. Cumpăraţi medalion sau file de somon, spălaţi-l bine cu apă şi aşezaţi-l în tavă. Puneţi sare, piper şi puţin ulei de măsline. Pentru că somonul este un peşte mai gras, stoarceţi peste el puţină zeamă de lămânie şi portocale, apoi aşezaţi şi în tavă felii de lămâie şi portocale şi măsline verzi. Lăsaţi apoi totul la cuptor 30 de minute. Pentru cei care vor ceva şi mai rafinat pot stropi peştele cu puţină şampanie. Se serveşte cu garnitură de carfofi natur sau legume“, spune Marian Nicoară, bucătar din Brașov.

Un peşte cu carne albă şi cu un gust deosebit este dorada. Vine din zona Greciei şi poate fi alegerea perfectă pentru noaptea de Revelion. Este un peşte extrem de gustos şi cu puţine oase și poate fi gătit cu portocale.

„Peştele se aşează în tavă şi se umple cu felii portocale şi puţin usturoi tăiat mărunt. Se condimentează cu busioc, sare, piper şi se pune la cuptor, 30-40 de minute. Când este aproape gata îl puteţi stropi cu puţină zeamă de portocală pentru un gust mai deosebit. Se poate servi cu garnitură de cartofi natur sau fasole verde cu usturoi făcută şi ea la cuptor“, mai spune bucătarul, potrivit Adevarul.

O reţetă la fel de simplă este cea de peşte umplut la cuptor. „Eu prefer peştele proaspăt şi de aceea la această reţetă aş alege păstrăvul. Merge însă şi macroul. Peşte se eviscerează şi se spală bine. Recomand să nu se taie capul înainte de preparare pentru că se umple mai uşor. Este o reţetă unde imaginaţia şi gustul fiecăruia pot fi puse la încercare. Îl puneţi umple cu felii de roşii, ceapă, ardei şi ciuperci. Mai puneţi sare, piper şi puţină lămâie. Ca şi condimente puteţi folosi busuioc, pătrunjel sau rozmarin, depinde de gust. Înveliţi apoi peştele în folie de aluminiu pentru că aşa se vor păstra toate aromele şi lăsaţi-l la cuptor 30 de minute“, spune Marian Nicoară.

 
Articolul precedentSâmbătă, polițiștii au aplicat la nivel național sancțiuni contravenționale în valoare de peste 2.300.000 lei
Articolul următor15 zile libere în 2020. 11 pică în timpul săptămânii