În Sălaj, conform recensământului din 2011, din 101.506 locuinţe, doar 26.181, ceea ce reprezintă 25.8 la sută, folosesc gaze naturale din reţeaua publică pentru încălzire. La nivel naţional, astăzi, doar 36 la sută din populaţie este conectată la rețeaua de gaz, asta în condițiile în care România este țara din UE cu cele mai mari resurse de gaz natural.
Cifrele au fost menţionate vineri, 26 octombrie, de către preşedintele PNL Sălaj, Lucian Bode, în cadrul unei conferinţe de presă, printre temele căreia s-a numărat şi campania publică intitulată “Gazul românesc în casele românilor”, ce urmează să fie demarată de PNL, la nivel naţional.
Deputatul sălăjean a declarat că, ţinând cont de faptul că, din anul 2012, PSD nu a mai permis autorităților locale să înființeze distribuții de gaz, condamnând populaţia din localități la încălzirea cu lemn de foc, al cărui preț a crescut de aproape 4 ori până astăzi, PNL a reușit să treacă prin Parlament o modificare la Legea 123/ 2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, prin care am deblocat concesionarea distribuţiei de gaze naturale (Legea nr 167/2018). “Prin această modificare legislativă, UAT-urile devin autoritate concedentă și pot concesiona serviciul public de distributie a gazelor naturale terților sau își pot înființa serviciul propriu pentru acest lucru. De asemenea, operatorul de distribuție nu mai poate refuza racordarea la rețea a clienților de orice fel, pe niciun motiv, ei riscând, în caz contrar, plata de penalități mari”, a explicat liderul PNL Sălaj.
În opinia sa, aceste schimbări de abordare sunt necesare pentru ca fiecare cetățean al acestei țări să beneficieze de pe urma resurselor naturale pe care le avem ca țară. „Suntem datori să întoarcem către populație o parte importantă din ceea ce se exploatează, să dezvoltăm ramuri importante din economie, sectoare unde România a performat la un moment dat, pentru a risipi orice speculație că aceste gaze au altă destinație decât cea internă”, a mai spus Lucian Bode.
Deputatul sălăjean a mai declarat că speră că aceste măsuri legislative să fie implementate cât mai curând de către autoritățile responsabile, motiv pentru care PNL va demara o campanie publică destinată informării populației în legătură cu demersurile parlamentare initiate, dar și pentru a fixa în conștiința publică faptul că acum statul are toate pârghiile legale pentru a lucra în folosul cetățeanului și al comunităților, private pănă acum de acces la rețeaua de gaze naturale. „în final fac un apel si pe această cale către Ministerul Energiei, să emită conform obligaţiilor legale, HG prin care să stabilească normele de aplicare a Legii 167/2018. Aceste norme sunt necesare UAT-urilor în vederea adoptării HCL privind înfinţarea/ concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, termenul legal de emitere a HG expirând în data de 14 octombrie 2018”, a precizat Bode.