Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, propune pentru sâmbătă – 23 februarie, începând cu ora 10, o excursie în împrejurimi, pe traseul Zalău – Jac – Gârbou – Solomon – Bălan – Zalău, cu vizitarea următoarelor obiective turistice: Șura de la Jac, comuna Creaca; atelierul meșterului clopar, Augustin Mureșan din Gârbou; atelierul meșterului cojocar, Zaharie Rusan, din Solomon; Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravril” și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din Bălan. Potrivit organizatorilor, devenit deja o tradiție, „Circuitul anotimpurilor”, din anul 2019, începe cu o călătorie spre partea estică a județului Sălaj. Datina locurilor pe care le vom vizita, dar și povestea lor, ne vor îmbogăți sufletește.
”La Șura de la Jac vom descoperi colecția etnografică a satului și vom cunoaște poveștile locului. Mergem să vedem ceva frumos închinat Domnului și unde timpul chiar stă pe loc: Biserica de lemn <<Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril>> și Mănăstirea <<Adormirea Maicii Domnului>>, din Bălan. Și, pentru că oamenii sfințesc locul, vom avea posibilitatea să <<furăm>> meserie de la adevărații meșteri și producători din județ. Unul dintre aceștia este și badea Augustin care, cu mâinile sale dibace, confecționează vestitele clopuri din paie și talaș. Ați auzit cumva de badea Zaharie din Solomon? Dacă nu, vă spunem noi. Zaharie Rusan este printre ultimii meșteri cojocari din județul nostru, iar noi, în cadrul acestei excursii, vom avea prilejul să îi călcăm pragul casei unde îi vom admira creațiile”, informează organizatorii.
Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Acest circuit îl organizăm pentru anotimpul iarna, urmând ca, în anotimpurile următoare, să mergem în zone care sunt cele mai frumoase în acea perioadă. Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 25 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 21 februarie.

Program:
ora 09:45 – Punct de întâlnire: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău
ora 10:00 – Plecare din Zalău
ora 10:30 – Șura de la Jac, comuna Creaca
ora 11:35 – Vizită atelierul meșterului clopar, Augustin Mureșan, din Gârbou
ora 12:10 – Vizită atelierul meșterului cojocar, Zaharie Rusan, din Solomon
ora 13:30 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din Bălan
ora 15:00 – Întoarcere în Zalău

Articolul precedentBani de navetă pentru profesorii navetişti. Decontul aferent lunii decembrie, aproape 9.000 de lei
Articolul următorSute de permise și certificate de înmatriculare, reținute de polițiștii sălăjeni