Peste 500 de incidente cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice s-au înregistrat în 2018, în creștere cu 66 la sută față de 2017. Acestea au afectat, în total, aproape 15 milioane de conexiuni.
Pe de altă parte, durata incidentelor a scăzut semnificativ, după cum au anunțat, în cursul zilei de astăzi, 3 iulie, reprezentanții Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Constanța a fost cel mai afectat județ cu 64 de incidente, în timp ce Sălajul se află printre județele cu cele mai puține astfel de incidente. Cele mai multe conexiuni afectate au fost cele de telefonie mobilă și SMS.
Conform datelor ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a afectat în medie 24.252 de conexiuni, numărul fiind în scădere față de 2017, când au fost înregistrate în medie 29.755 de conexiuni afectate de un incident. Dacă în 2017 durata medie a unui incident semnificativ a fost de 8 ore și 49 de minute, iar durata totală a incidentelor de 2.945 de ore, în 2018 s-a constatat o ușoară îmbunătățire, durata medie a unui incident scăzând la 5 ore și 3 minute. Astfel, și durata totală a incidentelor a scăzut la 2.808 ore.
Potrivit sursei citate, Constanța a fost cel mai afectat județ cu 64 de incidente, urmat de Dolj, unde s-au înregistrat 57 incidente, Teleorman cu 55 incidente și Olt unde au avut loc 54 incidente.
La polul opus, județele cel mai puțin afectate au fost Ialomița (9 incidente), Bihor și Sălaj (câte 11 incidente). Un număr de 166 de incidente au avut impact asupra a cel puțin două județe.
Anul trecut, cele mai multe incidente (86 la sută) au fost cauzate de factori externi (ex. întreruperea alimentării cu energie electrică, probleme legate de funcționarea unor echipamente sau distrugerea din cauze necunoscute a fibrei optice). Numărul incidentelor provocate de o cauză externă/parte terță aproape s-a dublat, urcând de la 243 (în 2017) la 477 (în 2018). 14 la sută dintre incidente au fost determinate de erori de sistem (software sau hardware), fenomene naturale (ex. ninsori și furtuni care au afectat diferite echipamente) și acțiuni rău intenționate (ex. cablu de fibră optică vandalizat).