Sunt modificări importante în educația preuniversitară, prevăzute de proiectul ”România educată”, după discuțiile de luni, de la Palatul Cotroceni, între președintele Kalus Iohannis și liderii coaliției. Una dintre ele este aceea că liceele vor putea să-și organizeze examene de admitere dacă cererea depășește oferta, ceea ce amintește de sistemul mai vechi al „treptei I”.

Examenul ar urma să fie organizat înainte de Evaluarea Națională, iar locurile neocupate în urma examenului de admitere vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la evaluarea națională, a declarat la finalul discuțiilor vicepremierul Dan Barna, citat de edupedu.ro.

O altă modificare ar fi aceea ca elevii să aibă mai multe căi de a-și schimba, din mers, opțiunea pentru una dintre cele 3 rute educaționale la liceu (vocațional, teoretic și profesional).

”Elevii vor putea să aleagă ce tip de liceu urmează, dar vor putea mai facil sa se reorienteze in timpul ciclului educational. Este ca un sistem de vase comunicante, elevii se vor putea muta între ele, va exista flexibilitate pentru copii. Toate cele trei rute se încheie cu optiunea examenului de bacalaureat, și toți elevii de la oricare dintre rute pot merge la facultate dacă au trecut bacalaureatul. Însă elevii de pe ruta profesională au și posibilitatea obținerii unei certificări profesionale după clasa XI, care le permite să urmeze un colegiu tehnic”, a declarat Barna.

La  nivelul managementului, cea mai mare lovitură este spargerea inspectorate școlare județene, ale căror atribuții ar urma să fie preluate de centrele județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale.

Memorandumul care include toate aceste propuneri va fi aprobat de guvern săptămânile viitoare, urmând ca apoi să fie realizate propunerile concrete de modificări legislative, a mai afirmat Barna.

Luni, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Cotroceni, cu liderii coaliției USR PLUS, PNL , UDMR, premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cărora le-a prezentat principalele direcții ale proiectului ”România educată”.

Marți și miercuri, președintele se întâlnește cu reprezentanții parlamentului și cu cei ai societății civile.

Articolul precedentCovid-19, 5 iulie: 28 de cazuri noi, 65 pacienți în ATI, 45 decese
Articolul următorLucrările de asfaltare a străzii Gheorghe Doja din Zalău impun restricții de circulație