24 de medici și asistenți medicali, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău (SJUZ), au participat la o sesiune-pilot de formare în domeniul tehnicilor avansate de resuscitare (Advanced Life Support), organizată după o metodologie standardizată și recunoscută la nivel european.

Cursul a fost susținut de 14 cadre medicale de specialitate, formatori certificați ai Consiliului Național Român de Resuscitare (CNRR), formatorul agreat de către una dintre multinaționalele care își desfășoară activitatea în municipiu, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Sălaj, în subordinea căruia se află Spitalul Județean. 

Medicii și asistenții medicali au exersat în moduri practice cum să recunoască simptome de atac cerebral și de stop cardio-respirator și cum să intervină corect în asemenea situații, prin oferirea de suport vital avansat pentru salvarea vieții pacienților. 

După o primă etapă de studiu individual al materialelor de specialitate puse la dispoziție de formator, în intervalul 4 – 6 decembrie, cei 24 de medici și asistenți medicali din SJUZ au participat la sesiunea de pregătire practică, cu simulări sub îndrumarea experților CNRR.

În urma acestui curs, personalul medical care a promovat examenul final a primit un Certificat European de tehnici avansate de resuscitare recunoscut în țările Uniunii Europene și de Colegiul Medicilor din România.

„Prin acest program am pregătit după ultimele standarde, atât în privința ghidurilor de resuscitare cât și a normelor de educație în resuscitare, primul grup de medici și asistente din Spitalul Județean de Urgență Zalău. Intenția noastră este de a continua aceste sesiuni de formare pentru întregul grup de cadre medicale ținta a Spitalului Județean Sălaj. Este pentru prima dată, în experiența noastră de 15 de ani, când un spital dorește să instruiască peste 130 de cadre medicale în tehnici avansate de resuscitare și o companie privata ne finanțează să livrăm acest curs. Ne dorim ca acest exemplu de la Zalău să nu rămână unicat, ci să fie urmat de alte spitale,” a declarat Valentin Georgescu, directorului programului și Președintele Consiliului Național Român de Resuscitare, entitate neguvernamentală afiliată Consiliului European de Resuscitare.

Sesiunea de formare pilot s-a derulat în cadrul acordului de cooperare semnat, în toamna acestui an, între Consiliul Județean Sălaj, TenarisSilcotub și SJUZ. Dat fiind caracterul pilot al acesteia, cei 24 de participanți au reprezentat secții medicale cu impact major în domeniul de formare abordat: Unitatea de Primiri Urgențe, Cardiologie, Anestezie și Terapie Intensivă, Neurologie, secții localizate în pavilioanele exterioare, respectiv Pneumologie și Infecțioase, dar și alte secții precum Chirurgie, ORL, Medicină Internă și Ortopedie.

Articolul precedentOpt ani de SMURD în județul Sălaj
Articolul următor„FAȚĂ-N FAȚĂ CU ADEVĂRUL”: Ce premii au obținut elevii sălăjeni la Baia Mare