O suspiciune de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici a fost semnalată astăzi, 6 august, într-o exploataţie din localitatea Zăuan, în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, proba fiind trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru confirmarea bolii.

În exploataţia în care a fost identificat noul focar se iau, în cursul zilei de azi, o serie de măsuri, precum: plasarea exploataţiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploataţie , examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea animalelor din exploataţie (cinci exemplare) şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

„De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţia unde există suspiciunea de PPA. În cazul confirmării bolii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj se va întruni de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) din acest focar”, a mai precizat sursa citată.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Articolul precedentLa Muzeul Judeţean se derulează ”Pixels for Heritage”: program privind conservarea digitalizată a monumentelor istorice și arheologice
Articolul următorPeste 1.700 de imobile, înregistrate gratuit prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară