Peste 200 de infracţiuni din sfera violenţei domestice au fost sesizate în primele 11 luni ale anului trecut, în județul Sălaj. Cele mai multe au fost în mediul rural, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj. 

Astfel, au fost sesizate 252 de infracțiuni din sfera violenței domestice, din care 113 în mediul urban și 139 în rural. Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentată de faptele de lovire sau alte violențe – 144, urmate de abandon de familie – 63 și amenințare – 17, diferenţa o constituie alte fapte.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni s-au comis la domiciliul subiecților.

Au fost emise 37 de ordine de protecţie

În perioada de menționată, au fost emise 37 de ordine de protecţie, toate la solicitarea victimelor.

Reprezentanții IPJ Sălaj reamintesc că, din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Articolul precedentUn sălăjean a încercat să schimbe dolari falşi la o casă de schimb valutar. Prins de jandarmi, în toiul tranzacţiei
Articolul următorPoliţiştii sălăjeni, instruiţi cum să intervină în cazurile de violență domestică