În ultimii cinci ani, elevii din clasele I-IV ai Școlii Gimnazială „Porolissum” din Zalău au avut parte de un program afterschool organizat de o multinațională. Din toamnă, acest program se va extinde pentru a acoperi și clasa pregătitoare!

110 copii din clasele I-IV din Zalău au absolvit, odată cu finalul anului școlar, și o nouă ediție a programului afterschool „Școala după școală”, susținut de TenarisSilcotub la Școala Gimnazială „Porolissum” din Zalău. „După 5 ediții, programul a demonstrat că produce schimbări pozitive în dezvoltarea școlară și emoțională a copiilor, contribuie la formarea cadrelor didactice și crește atractivitatea școlii. Din toamna anului 2019, programul se va adresa și elevilor din clasa pregătitoare”, au anunțat reprezentanții companiei.

Școala după școală” îmbină științele, arta, ajutorul la temele pentru acasă și sportul într‑un program opțional de activități variate și practice, care au loc în fiecare zi după orele normale de curs, în timpul anului școlar. Multinaționala finanțează integral acest program, astfel că părinții și elevii înscriși la Școala Gimnazială „Porolissum” beneficiază gratuit de activitățile de educație non‑formală în care compania investește anual peste 150.000 de dolari.

Existența unui program afterschool se simte în rezultatele școlare, în atitudinea elevilor și în interesul lor pentru școală – o spun chiar cadrele didactice. „Școala Porolissum are deja două generații de „absolvenți” ai acestui program, copii care acum, în învățământul gimnazial, au o relație mult mai bună cu profesorii la clasă – sunt mai dezinvolți și mai cooperanți. Parteneriatul cu TenarisSilcotub a dus și la creșterea atractivității școlii în sine: tot mai mulți părinți vor să își înscrie la noi copiii, încă de la clasa pregătitoare, și a crescut și numărul cererilor de transfer. La rândul lor, profesorii care susțin aceste activități sunt instruiți, deci se echipează pentru exigențele învățământului actual, dobândind abilități pe care bineînțeles că le folosesc și la clasă”, spune Aurelia Pavel, directorul școlii Porolissum.

Elevii din Zalău, invitați la Școala de vară

Din acest an, programul va avea o continuare și pentru perioada de vară: „STEMSylvania – Școala de vară TenarisSilcotub” este o invitație deschisă elevilor, părinților și profesorilor din Zalău.

Cei care s-au înscris în școala de vară, respectiv 95 de elevi din ciclul primar și alți 45 elevi de gimnaziu, vor aborda alături de profesori marile probleme ale omenirii, încercând să dea propriile răspunsuri la probleme precum asigurarea apei potabile în orașe, dezvoltarea infrastructurii urbane sau promovarea cetățeniei active. În acest fel, ei își vor dezvolta capacitatea de analiză și gândire critică, învățând în același timp tot mai multe despre lumea în care trăiesc.

Programul „Școala după școală” a fost recunoscut ca un model de bune practici la nivel național, câștigând locul III în categoria Educație la gala CSR Awards 2019.

„Școala după școală” face parte din inițiativele prin care TenarisSilcotub susține educația în comunitatea din Zalău, alături de alte proiecte precum Bursele de Merit sau Bursele Tehnice pentru liceeni, programul de orientare școlară Motivați pentru carieră destinat elevilor de gimnaziu, sau programele Liderii Mileniului Trei și Cluburile ecOprovocarea.

Articolul precedentL-ați văzut? Un bărbat din Șamșud a fost dat dispărut de familie
Articolul următorZalău: Manifestări dedicate Zilei Drapelului Național