Primele teste pentru depistarea COVID 19 vor fi realizate în județul Sălaj, începând de astăzi, 27 aprilie. Se vor putea astfel diagnostica cu celeritate pacienții infectati cu virusul 2019-nCOV, fiind asigurată intervenția rapidă  a serviciilor de sănătate publică pentru a limita răspândirea infecției în comunitate, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.
“În conformitate cu prevederile OUG 40/2020, pe perioada stării de urgență, unitățile spitalicești se află în subordinea directă a Guvernului prin Ministerul Sănătății, astfel că, în acest context, ne-am ocupat încă de la data depunerii documentației de către Spitalul de Urgență Zalău ca  laboratorul să primească acreditarea și pentru această metodă. Ministerul Sănătății a acreditat, marți, 21 aprilie, laboratorul pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, care funcționează la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Zalău. Decizia a fost publicată în Monitorul României, partea I, nr. 325/21.04.2020. Astfel, activitățile care se vor desfășura în cadrul laboratorului vor fi incluse în Programul Național de Boli Transmisibile”, a declarat Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sălaj, activităţile desfăşurate la nivelul unităţilor de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV sunt :  testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV, stabilite prin metodologia de supraveghere a Sindromului Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus COVID 19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Obiectivul programului constă în depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii acestora.
Beneficiarii programului vor fi persoanele care au calitatea de suspecţi, contacţi sau simptomatici ai bolilor infecţioase prevăzute în reglementările legale în vigoare.

Laboratorul în care se efectuează testările este amplasat în curtea spitalului vechi, clădirea a fost reamenajată cu circuite separate și dotată cu hotă cu biosiguranță, autoclav.

În vederea efectuării serviciilor de testare, Spitalul Județean a încheiat contracte de comodat pentru echipament PCR și contracte de colaborare cu doi specialiști în biologie moleculară de la Grădina Botanică.

Extractorul ARN prin contract de comodat s-a obținut de la fundația NORO.

Spitalul a mai încheiat un contract de comodat cu Agenția Națională de Zootehnie pentru un Extractor ARN și un echipament PCR  cu care se va lucra concomitent, după livrarea testelor comandate.
  

 

Articolul precedentCoronavirus în Sălaj: 112 persoane în carantină și alte 382 în izolare la domiciliu
Articolul următorKlaus Iohannis: ”Există riscul MAJOR ca elevii să ducă boala la școală și invers. Școlile NU se mai deschid”