Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a lansat  aplicaţia de urgenţă „Apel 112” pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul iniţierii apelului către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, au anunțat reprezentanții Instituției Prefecturii Sălaj.

Pe baza informaţiilor de localizare, intervenţia agenţiilor specializate, respectiv a Serviciul de Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmi și Salvamont este mai rapidă şi mai eficientă, crescând astfel şansele de salvare ale apelantului.

Aplicaţia permite transmiterea localizării apelanţilor 112 atunci când apelul de urgenţă este generat dintr-o reţea naţională de telefonie mobilă.
Utilizarea aplicaţiei presupune activarea şi existenţa serviciilor de date (acces Internet) şi a serviciului de localizare (GPS) ale telefonului mobil.
În lipsa serviciului de date, poziţia apelantului va putea fi totuşi comunicată operatorului 112 în timpul conversaţiei telefonice pentru că aplicaţia permite afişarea coordonatelor GPS.

Aplicaţia „Apel 112” este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din magazinele de aplicaţii Google Play şi App Store, începând de vineri, 15 februarie. Aplicaţia este compatibilă cu telefoanele mobile cu sisteme de operare Android şi iOS. Versiunile minime suportate de sistemele de operare ale telefoanelor mobile sunt iOS 5 şi Android 4.4.
Pentru a putea folosi aplicaţia într-un caz de urgenţă, utilizatorul trebuie să introducă în aplicaţie numărul sau numerele de telefon, în cazul în care în telefonul mobil sunt două cartele SIM cu servicii de date active. Folosirea aplicaţiei nu necesită înregistrarea în sistemul informatic al 112 a apelantului sau a numărului/ numerelor de telefon pe care acesta îl/ le deţine. 
„La prima accesare a aplicaţiei, utilizatorul trebuie să accepte Termenii şi Condiţiile, apoi dacă informaţia de localizare este disponibilă, pe ecranul telefonului sunt afişate latitudinea şi longitudinea corespunzătoare poziţiei. Acurateţea informaţiilor de localizare depinde de calitatea semnalului GPS, iar precizia poate varia de la câteva zeci de metri până la câteva sute de metri. La utilizarea butonului „Apelare 112” sau „Transmitere poziţie”, aplicaţia extrage şi transmite informaţiile de localizare asociate telefonului mobil, în format AML (Advanced Mobile Location), către sistemul informatic al 112. Aceste informaţii vor fi prelucrate şi puse la dispoziţia operatorilor 112 şi a agenţiilor specializate numai în asociere directă cu un apel de urgenţă 112 generat de la numărul de telefon de pe care a fost transmisă informaţia de localizare”, se precizează în comunicatul STS.

Sălaj: Apelurile pentru cazuri de urgență, în creștere

În 2018,  în Sălaj, prin aplicaţia 112 au fost primite peste 10.000 de apeluri de la cetăţeni, cu 41 la sută mai multe decât anul precedent, rezultând o medie de 29 apeluri pe zi. Dintre apelurile primite, 41 la sută au fost în mediul urban, respectiv 59 la sută în cel rural, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

 

Articolul precedentAcoperișul unei case din localitatea Panic, distrus de flăcări
Articolul următorZalău: doi copii au rămas blocați într-un apartament. Pompierii, chemați să deblocheze ușa