Industria este un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB). Astfel, indicatorul pentru volumul producției a scăzut la 42 de puncte în decembrie 2016, de la 55 de puncte în noiembrie, fiind a treia lună la rând de scădere. Activitatea industrială s-a redus puternic în ultima lună a anului trecut, pe fondul scăderii sensibile a comenzilor. 

Activitatea din industrie a înregistrat, în decembrie 2019, o scadere substantială, iar scăderea comenzilor pentru export a atins un record istoric, până la 32 de puncte, relevă rezultatele Barometrul Industriei din România, întocmit de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

În acest context, analiza de specialitate relevă faptul că, în decembrie 2019, comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. „Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export”, se notează în concluziile Barometrului.

Conform documentului, în ceea ce priveşte producţia, volumul a înregistrat o scădere la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie. Totodată, stocurile au fost în contracţie permanentă pe întreg anul trecut şi au rămas contractate la 47 de puncte, în decembrie.

Pe cerere, comenzile noi au căzut de la 53, în noiembrie 2019, la 40 în decembrie 2019, iar lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare.

Pe de altă parte, importurile de materii prime s-au contractat masiv, de la 56 în noiembrie, la 45 în decembrie. „Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii”, este concluzia persoanelor intervievate.

La capitolul forţei de muncă, numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte, în condiţiile în care, de aproape doi ani, indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Previziunile pentru 2020 vorbesc despre posibile tendinţe de disponibilizare, pe fondul scăderilor repetate de activitate ce a culminat cu contracţia din decembrie 2019.

Autor ELZY PĂCURARU

Articolul precedentPlasată în arest la domiciliu
Articolul următorZalău: Restricții de circulație de Ziua Unirii Principatelor Române