Zeci de persoane din județ, care în perioada alegerilor din 2016 au fost implicate în procesul electoral, îndeplinind diferite funcții în Biroul Electoral de Circumscripție (BEJ) nr. 33 Sălaj, s-au trezit cu informări de plată. Acestea au fost trimise de Instituția Prefectului Județului Sălaj în cursul lunii trecute. Concret, în informările emise se precizează că ”potrivit unui raport de audit public intern s-a constat faptul că președintele și membrii BEJ nr. 33, personalul tehnic auxiliar și statisticienii au fost pontați până în data de 21 decembrie, inclusiv, fără respectarea articolului 22 din Anexa la hotărârea Biroului Electoral nr. 1/H/ 16.09. 2016”. Mai exact, au fost pontați două zile în plus și, evident, plătiți! Persoanele în cauză, care au primit indemnizații fără respectarea prevederilor legale, pentru perioada 20-21 decembrie 2016, trebuie să se prezinte la casieria Instituției Prefectului Sălaj, să returneze suma încasată necuvenit, până la 1 octombrie 2018.

Cine-o fi de vină, cine-o fi greșit?

Potrivit Instituției Prefectului Sălaj, atribuția cu întocmirea pontajului, pentru personalul care a asigurat procesul electoral la BEJ Sălaj, nu revine nimănui. Niciun angajat al instituției nu este răspunzător și oamenii trebuie să returneze sumele încasate necuvenit. ”În eventualitatea în care sumele nu sunt recuperate de la beneficiarii acestora se vor stabili persoanele responsabile. Persoanele care nu restituie sumele încasate pentru perioada 20-21 decembrie 2016 vor fi acționate în instanță”, precizează reprezentanții instituției.
În total este vorba despre 51 de persoane, implicate în procesul electoral, iar suma care trebuie recuperată de la acestea este de 5.808,6 de lei. Instituția Prefectului precizează că legislația în baza căreia s-a dispus recuperarea sumelor încasate pentru perioada 20-21 decembrie 2016 este: Legea 188-1999 privind statutul funcționarilor publici, republicată cu modificările și completările ulterioare; Legea nr. 53/2003 Codul Muncii și Legea nr. 287/ 2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Prin urmare, plătitorii pot studia cu atenție legile menționate, unde, într-un articol, alineat etc. vor găsi ”legalitatea” de restituire a banilor încasați pe…nedrept.

Articolul precedentJoburi europene pentru sălăjeni. Peste 1.900 de oferte
Articolul următor”Ziua portului popular și a gastronomiei maghiare” restricționează traficul în Zalău