”Pesta Porcină Africană (PPA) este cea mai dificilă problemă de gestionat a României de după război încoace, pentru că n-am avut o molimă atât de mare de la Al Doilea Război Mondial până acum”, a declarat vineri, 7 septembrie, la Zalău, europarlamentarul PNL – Daniel Buda. Potrivit acestuia, medicii veterinari aseamănă această boală cu ceea ce înseamnă ebola pentru oameni, despre care spun că este similară din cauza dificultăților majore de a o putea stăpâni, având în vedere capacitatea acestui virus de răspândire rapidă. Autoritățile românești au fost din nou luate prin surprindere în criza pestei porcine africane, deși se știa de mai bine de trei ani că există pericolul apariției și răspândirii acestui virus. Europarlamentarul a prezentat un scurt istoric al discuțiilor din Parlamentul European, tocmai pentru a demonstra incapacitatea autorităților din România de a lua măsurile necesare în vederea prevenirii răspândirii acestui virus. ”Chiar din 2015, mai exact în 11 noiembrie 2015, am adresat o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, comisarului pentru Siguranță Alimentară, domnului Vytenis Andriukaitis, vizavi de ceea ce înseamnă prezența deja a virusului pestei porcine africane care a fost identificată în Suceava pe granița cu Ucraina. Domnia sa mi-a explicat foarte clar că este vorba despre o situație foarte complicată, că statele membre au posibilitatea de a accesa resurse financiare la nivel european pentru a preveni răspândirea acestei boli. Și prima întrebare pe care o adresez doamnei premier este să ne comunice care sunt procedurile demarate la nivel european vizavi de ceea ce înseamnă activarea măsurilor de apărare în ceea ce înseamnă prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Acest subiect a stat pe agenda Parlamentului European și periodic am discutat în Parlament asupra situației apărute. În octombrie 2016 am avut, de asemenea, o discuție pe această temă. Mi s-a spus clar că sunt probleme și că discutăm de ceea ce înseamnă limitarea numărului de porci mistreți care diseminează în primul rând această boală. În octombrie 2017, am avut o altă discuție cu comisarul Vytenis Andriukaitis, când boala deja era destul de răspândită în România, se știa că va veni, și domnia sa ne-a spus: <<noi, ca și Comisie Europeană, punem la dispoziție experți internaționali care să vină și să sprijine statele membre în vederea prevenirii răspândirii acestei boli>>”.

”Ministrul Daea a minţit cu neruşinare”

Daniel Buda a declarat că ministrul Daea a minţit cu neruşinare atunci când a spus că nu sunt experți internaționali care să se priceapă la pesta porcină africană. ”Domnul Daea minte cu nerușinare, pentru că există experți la îndemâna Comisiei care aveau posibilitatea, dacă erau chemați și erau ascultați. Din informațiile pe care le am eu, au fost chemați în România. A venit în România un expert din Italia care le-a spus ce să facă, dar nu au luat în considerare nimic din ce le-a spus și a plecat acasă, pentru că nu avea niciun rost să mai rămână în România”. Prin urmare, date fiind istoricul acestor fapte și împrejurarea că se știa din 2015, 2016, 2017, de iminenta apariție și răspândire a acestui virus, faptul că suntem astăzi la un număr imens de focare, fiind țara cu cea mai mare rapiditate de răspândire. Europarlamentarul Daniel Buda este de părere că că se impune de îndată demiterea ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu – pentru că ea era responsabilă de limitarea populației de mistreți și aducerea ei la proporții normale, mai ușor de gestionat. În opinia sa, se impune demiterea de îndată a șefului ANSVSA și, bineînțeles, a ministrului Daea, din cauza incapacității de a gestiona această criză de proporții. Dacă s-ar fi luat din timp măsurile care se impuneau, nu s-ar fi ajuns în această situație. ”Acești trei oameni și-au dovedit limitele capacităților de a gestiona epidemia de pestă porcină africană, de aceea ei trebuie să plece”.

Incompetența autorităților din România, remarcată de europeni

În Parlamentul European, Daniel Buda a încercat împreună cu colegii săi, și a reușit, să obțină sprijin financiar pentru crescătorii de porci din România. Colegul său, Siegfried Mureșan, a depus un amendament în ”Comisia de buget-finanțe” unde este membru prin care s-a solicitat suma de 110 milioane de euro sub formă de sprijin financiar pentru România. ”Împreună cu colegul meu Marian Jean Marinescu, în cadrul Grupului Parlamentar al PPE, am cerut și am impus practic susținerea acestui amendament, astfel încât să poată deveni realitate. Însă, le atrag atenția acestor autorități incompetente care se lăudau că vom primi bani de la UE: discuțiile au fost extrem de dure, inclusiv în cadrul Grupului PPE, pentru că s-au întrebat pe bună dreptate nemții: Am înțeles, România este în dificultate, băgăm mâna în buzunarul contribuabilului european încă o dată, dar cât vom mai suplini incompetența autorităților din România?. A fost o întrebare la care mi-a fost greu să dau un răspuns. Pentru mine era important ca acești bani să devină realitate pentru România și de aceea este foarte important și ce se face în această situație. Faptul că actuala putere PSD+ALDE a respins comisia de anchetă din Parlamentul național asupra crizei PPA este un semnal extrem de prost pe care îl dă la nivel european. Pentru ei lucrurile stau în felul următor: voi nici măcar nu aveți interesul să vedeți în cadrul unei comisii de anchetă care sunt problemele, care a fost evoluția, care a fost traseul acestei boli și faptul că nu s-a putut stăpâni răspândirea virusului. Prin urmare cât credeți că mai putem să vă mai dăm noi bani de la Uniunea Europeană?”, a mai spus Daniel Buda.

Ajutorul financiar european este limitat și vine peste 13 luni

Europarlamentarul a precizat că banii care vor veni sunt într-o limită de 50 până la 70 la sută, pentru că regulamentele europene (Regulamentul 1308/2013 și Regulamentul 652/2014) limitează aceste sume. Pe de altă parte, acești bani vor veni doar la 13 luni după ce se va încheia practic focarul, deci acești bani nu vor deveni realitate în România în momentul de față. ”Cu alte cuvinte, în loc să folosim acești bani pentru a moderniza școlile, pentru că vedeți foarte bine că începe școala și avem mii de școli în România care încă au wc în curte, în loc să băgăm acești bani în spitale, (ferească Dumnezeu să ajungi în orice spital din România că mori cu zile), noi dăm bani pentru a plăti consecințele dezastruoase ale acțiunilor acestor incompetenți care, iată, se încăpățânează să rămână mai departe în fruntea instituțiilor pe care le conduc. De aceea, se impune de îndată demiterea celor trei pentru că deja sunt pericol public pentru România”, a conchis Buda.

 

Articolul precedentLucian Bode – preşedintele PNL Sălaj despre Pesta Porcină: ”După semnalarea primului focar în România, autorităţile şi-au demonstrat limita incompetenţei”
Articolul următorDe ziua lor, pompierii sălăjeni îşi prezintă tehnica de luptă