A 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj Tres Court va fi găzduită de Zalău, în perioada 12 – 13 iunie. Evenimentul este organizat de Institutului Francez din România şi Orange, în parteneriat cu Michelin România și Consiliul Județean Sălaj.

Inclus în cadrul Sezonului Franța-România, acest festival născut la Paris este difuzat simultan în 22 de țări și aduce în premieră anul acesta pentru publicul local secțiunea internațională de filme de foarte scurt metraj.

Competiția-secțiunea internațională este un caleidoscop al creației cinematografice mondiale: 40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat anul aceasta de regizorul francez Michel Hazanavicius. Foarte variată, această selecție reflectă realitatea noastră imediată, temerile și speranțele noastre, fie că e vorba de starea planetei, de relații sociale, de locuri de muncă sau de situația politică.

Regizorii filmelor din Festivalul Internațional Très Court au la dispoziție 4 minute pentru a prezenta publicului poveștile lor. În doar 4 minute, ei trebuie să dea tot ce au mai bun, să facă fiecare secundă să conteze, iar rezultatul este o avalanșă de povești concise care vor purta publicul într-o multitudine de universuri, de stiluri și de forme, o multitudine de ferestre către lume.

Avantajul foarte scurt metrajului este că presupune multă încântare și puțin risc din partea spectatorilor. Un astfel de festival este o ocazie unică de a experimenta pentru maxim 4 minute stiluri diverse, de la dramă la comedie și film romantic, de la documentar la animație, de la blockbustere la filme independente realizate cu telefonul mobil.

Mai mult, publicul local este invitat să-și voteze filmele preferate, alături de spectatorii din cele 22 de țări gazde ale Festivalului, contribuind astfel la decernarea Premiului Publicului.

Festivalul este organizat de Asociația Tout en Très Court Paris și de Institutul francez din România, cu susținerea Orange și a Organizației Internaționale a Francofoniei. Organizator local este Consiliul Județean Sălaj, partener Michelin România.

Festivalul are loc la Zalău, în 12-13 iunie, în Sala Porolissum a Consiliul Județean Sălaj începând cu ora 18:30, iar intrarea este liberă, în limita celor 150 de locuri disponibile.

Articolul precedentMirșid: O nouă filială USR în județ
Articolul următorLegea Muntelui, dezbătută azi în Sălaj