În ultima perioadă, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat cu privire la existența mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje de tip e-mail, în care anumite persoane și-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcții de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română).

În aceste cazuri, victimele sunt informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, săvârșite de minori.

Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancțiunea demarării unei proceduri judiciare și emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului.

În situația în care primiți astfel de e-mail-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați. 

Poliția Română recomandă să nu comunicați date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online. De asemenea, să nu deschideți fișiere primite de la persoane necunoscute.

Pentru a nu deveni victime ale unei fraude online, polițiștii recomandă cetățenilor să fie precauți și să ia următoarele măsuri:

•    Să nu efectueze niciodată transferuri și să nu proceseze operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice ”urgente” sau care „promite” câștiguri fabuloase/facile. Dacă există suspiciuni cu privire la legitimitatea unei oferte primite pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram, etc.), să evite accesarea materialelor respective și să verifice existența promoției sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei.
•    Să aibă în vedere faptul că băncile nu solicită niciodată date confidențiale cum ar fi parole de acces sau coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website;
•    Să verifice cu atenție adresele de e-mail de la care primesc mesaje cu link-uri sau fișiere atașate sau prin care se solicită date personale/codul PIN al cardului/sume de bani. Atenție la mesajele care conțin formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale, de exprimare etc.
•    Să nu deschidă niciodată link-uri sau documente anexate mesajelor primite din surse necunoscute sau care par suspecte.
•    Să se asigure că toate dispozitivele pe care le folosesc pentru a naviga pe Internet funcționează în baza versiunilor actualizate ale sistemelor de operare și sunt protejate cu o soluție antivirus eficientă.

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentJAFUL din Tulcea. MEGA-frauda cu fonduri europene: 1,2 miliarde de euro pentru Deltă, DETURNATE – Documente-bombă
Articolul următorBiserica vrea Religia ca probă de examen la BAC